Общински съветници искат оставката на председателя заради „грубо погазване на правилника“

Снимка: Диана Желязкова

Двадесет от общо 41 общински съветници в Шумен поискаха оставката на председателя на местния парламент Красимир Минчев /ГЕРБ/ заради взети от него еднолични решения във връзка със сесиите. Общо 20-те съветници, представители на БСП, ДПС, движение „България на Гражданите“ и дясната група „За Шумен“, внесоха вчера докладна записка, с която настояват да се прекратят правомощията на общинския председател заради „грубо погазване на правилника на общинския съвет“.

Конкретната причина е, че Минчев е взел еднолично решение да отмени сесиите в Шумен, а това е грубо нарушение на правилника, заяви председателят на групата „За Шумен“ Добромир Драев. Малко по-рано шефът на местния парламент обяви, че през март няма да има заседание на общинския съвет, тъй като има малък брой постъпили докладни записки, а общинските съветници са заети с предизборната кампания. Минчев насрочи следващата сесия чак за 29 април и така се оказва, че общинският съвет няма да заседава цели два месеца. По правилник общинският съвет в Шумен провежда редовно заседание през последния четвъртък на всеки календарен месец.

Решението на Красимир Минчев предизвика остро недоволство сред съветниците от различни политически сили. БСП разпространи декларация, в която обвини Минчев в „своеволно и безпричинно спиране на заседанията на местния парламент“. Левицата определи решението на общинския председател като опит да се заглушат  проблемите на общината преди изборите и го обвини в изпълнение на политически задачи в полза на ГЕРБ.  Временното спиране на работата на общинския съвет е безпрецедентно в най-новата история на общината след 1989 г., възмутиха се съветниците.

Общинският съветник юрист Даниела Русева /ДБГ/ е категорична, че председателят не може да вземе такова решение, без да свика Консултативен съвет.

На същата позиция е и Добромир Драев. „Общинският съвет е колективен орган и решенията се вземат колективно. Дали ще има сесия, трябва да се реши от Консултативния съвет с консенсус между всички партии в местния парламент“, категоричен е Драев и подчертава: Общинският съвет в Шумен представлява 7 политически сили, а не само управляващата ГЕРБ.

Драев не за първи път публично обвинява шефа на местния парламент в авторитаризъм. На една от последните сесии той обвини Красимир Минчев, че отказва да му дава информация за работата на местния парламент, погазвайки закона. „Поисках официална информация за работата на общинския съвет, а Минчев извика адвокат, за да прецени дали и каква информация да ми предостави“, възмути се Драев.

Заради този стил на ръководство, 20-те съветници искат смяна на председателя. Те предлагат следващата сесия да се проведе присъствено на 1 април, веднага след отпадането на ограниченията, за да може да се направи тайно гласуване за председател.

На сесията трябва да се вземат и спешни решения във връзка с критичната здравна обстановка в Шумен, която предизвика колапс в областната болница, посочват съветниците. Заразата от Ковид 19 в Шуменско се разпространява с неконтролируеми темпове, а МБАЛ – Шумен е единственото многопрофилно лечебно заведение в региона и от седмици е в критично състояние. Пациентите с коронавирус се пренасочват към Търговище, Исперих, Дулово и Разград, а директорът на болницата определи ситуацията като „страшна“.

Умират хора, а ние стоим и нищо не правим, дори не провеждаме сесии, коментира по този повод Добромир Драев. Той иска на следващата сесия да бъдат повикани шефовете на лечебни заведения, на РЗИ и областния управител, за да обяснят какви са проблемите и защо не се вземат мерки за овладяване на критичната обстановка в града. „Градската поликлиника, която е 100 процента общинска собственост, е развъдник на коронавирус и въпреки апелите на лекари и граждани, не се взема никакво отношение по проблема“, посочи Драев един от спешните проблеми за решаване.

За да бъде свален председателят на общинския съвет в Шумен, са необходими 21 гласа.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам