BG | EN

Общински съветник от Несебър е обявен за издирване заедно с Митьо Очите

Снимка: скрийншот NOVA TV

Общински съветник от Несебър е сред издирванете заради участие в неутрализираната при вчерашната акция на прокуратурата и ГДБОП престъпна група, ръководена от Димитър Желязков (Митьо Очите). Това съобщиха днес от специализираната прокуратура, но обявиха името на съветника. По информация на БНР обаче става дума за Пейко Янков от местната партия „Сила“. Той е син на застреляния преди години бивш председател на Общинския съвет в града Димитър Янков.

Общинският съветник не бил открит на адреса, на който е регистриран.

„Този общински съветник до момента не се е явил. Независимо от това вчера беше извършено претърсване на банкова касета, която е държал същият общински съветник, в която беше открита сумата от 60 хил. лв.“, уточнява ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева пред медиите днес.

При операцията вчера бяха арестувани 19 души, а Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, бе обявен за международно издирване.

Престъпната група е действала на територията на Южното Черноморие и по-концентрирано на курортен комплекс „Слънчев бряг“. Тя е установявала търговски дружества, които развиват мащабен и успешен бизнес и чрез заплахи и палежи са „мотивирали“ собствениците на дружествата да заплащат „такса спокойствие“, стана ясно от думите на Начева.

Тя обясни, че прокуратурата не е позволявала на Димитър Желязков-Очите да излиза от страната. На въпрос, защо не е изчакала завръщането на Димитър Желязков в страната преди да проведе операцията, Начева каза:

„Това би означавало да провалим операцията като цяло, имало е риск да изтече информация, а и целта на прокуратурата е да установи не едно лице, което е емблематично, а цяла престъпна група, за която да бъдат събрани доказателства, че е действала почти години в цялото Южно Черноморие“.

Обвинения са повдигнати на девет души. За петима от групата прокуратурата утре ще поиска мярка „задържане под стража”.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините