Общински съветник от Шумен осъди прокуратурата за уронване на престижа и доброто му име

Данаил Данчев
Снимка: Диана Желязкова

Общинският съветник  от Шумен Данаил Данчев /БСП/ осъди прокуратурата за уронване на престижа и доброто му име.  Държавното обвинение трябва да плати на Данчев 43 хил. лв. обезщетение.  Решението е на Шуменския окръжен съд от 2 април.

Прокуратурата е осъдена по жалба на общинския съветник заради образувано срещу него дело по обвинение в корупция през 2012 г.  Тогава Данчев беше директор на дирекция „Европейски проекти“ в община Шумен.  Прокуратурата започна разследване срещу него по обвинение, че е поискал подкуп от управител на частна строителна фирма, наета да ремонтира спортен стадион по европейски програми.

След тригодишни заседание по делото, прокуратурата призна, че повдигнатите обвинения не могат да бъдат доказани по безспорен начин. През 2015 г. делото беше прекратено поради липса на доказателства.

Междувременно, още след повдигането на обвиненията, Данчев беше понижен в длъжност „експерт“. След прекратяването на делото, той подаде жалба срещу прокуратурата и поиска обезщетение от 100 хил. лв. заради уронване на престижа и доброто му име и нанесените вреди. В исковата си молба Данаил Данчев е посочил, че съдебното дело е превърнало живота му в кошмар, а показните действия на прокуратурата са уронили престижа му в обществото. Разследването е попречило и върху развитието му в политически и обществен план, тъй като Данчев имал амбиции за израстване в кариерата.

Шуменският окръжен съд уважи жалбата на Данаил Данчев и призна частично искането му за обезщетение.  Прокуратурата е осъдена за плати 40 хил. лв. заради уронването на престижа и доброто име на общинския съветник. Държавното обвинение трябва да плати и още 3 255 лв. за нанесени преки имуществени вреди на Данчев, които са разликата между заплатата му като директор и експерт.

Съдебното решение може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд – Варна.

Потърсен за коментар, Данаил Данчев заяви пред „За истината“, че засега не желае да обсъжда делото. „Това е много лична тема, не искам отново да я преживявам. Нямам намерение да търся нито политически, нито други дивиденти от съдебното решение“, каза Данчев.  

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам