BG | EN

Общински съветник в Неделино е обвинен в укриване на 500 хил. лв. данъци

Снимка: prb.bg

Общински съветник от Неделино е укрил близо 500 хил. лв. данъчни задължения, твърди прокуратурата. Срещу 42-годишния Сашо Бабачев – управител и едноличен собственик на шивашката фирма „Ели 2003“ ЕООД, е внесен обвинителен акт за укриване и неплащане на данъци в особено големи размери. В същото време дружеството е обявено в несъстоятелност, а дълговете му към НАП надхвърлят 3,3 млн. лв.


Обвинението е за извършено престъпление от март 2008 г. до октомври 2014 г., включващи 76 данъчни периода, през които Бабачев е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 442 558 лева, представляващи дължим данък върху добавената стойност (ДДС).

Като управител на дружеството той е нарушил изискванията на счетоводното законодателство, използвал е документи с невярно съдържание – данъчни фактури, отчетни регистри и дневници за покупки. Основната схема, прилагана от общинския съветник е използване на действително извършени доставки, които обаче били в завишавани многократно в отчетите.

Става въпрос за фактури, издадени от БТК, „Виваком“, „Космо България Мобайл“ и др. контрагенти. Така например доставка на стока за 50 лв. е отчитана за 500 лв., дори за 5 000 лв., сочат данни на държавното обвинение. Прилагано е и обратното при издаваните от фирмата на Бабачев фактури, които били вписвани със значително занижени стойности.

По делото са изготвени съдебно-счетоводна и графическа експертизи. Внесеният обвинителен акт е от 290 страници.

„Не съм получил нищо от съда, от вас научавам за обвинителния акт. Не съм виновен, дори не знам, че ще бъда съден. Трябва да се запозная с материалите и тогава ще коментирам“, каза за „За истината“ Сашо Бабачев. Бабачев е настоящ общински съветник и доскоро общински председател на БСП в Неделино.

През 2014 г. той бе осъден от Златоградския районен съд за подаване на неистинска декларация за липса на данъчни задължения пред Община Неделино, с която печели обществена поръчка за строителство.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините