BG | EN

Общински предприятия в Шумен не издават касови бележки, сигнализира общински съветник

Община Шумен
Снимка: shumen.bg

Общински предприятия в Шумен не издават касови бележки при получени плащания, дори когато гражданите настоятелно поискат касов бон. За това алармира в сесийна зала общинският съветник и председател на правна комисия Даниела Русева, цитирана от регионалното издание „Радиан“.

Русева разказала пред колегите си от съвета, че в началото на ноември е платила такса в размер на 300 лв. на общинското предприятие „Обреден дом“. Вместо касова бележка, обаче, получила само приходна квитанция. „Приходната квитанция, както всички знаят, не е счетоводен документ, затова поисках от служителите да ми дадат касов бон. Те обаче ми отговориха, че не издават касови бележки, защото така им било разпоредено“, твърди Даниела Русева, цитирана от изданието.

По този повод тя е отправила публично питане към кмета на Шумен Любомир Христов. Общинските предприятия в сивата икономика ли работят?, пита председателят на правната комисия на местния парламент. Даниела Русева е поискала също да й бъде обяснено как се осчетоводяват тези приходни квитанции и кой контролира процеса, както и дали кметът ще се съгласи да бъде направена ревизия на общинските предприятия, които не издават касови бележки.

В отговор шуменският градоначалник е поискал да му се даде време, за да проучи въпроса и да отговори.

„Радиан“ припомня, че това не е първото общинско предприятие в Шумен, което си спестява касовите бележки. Паркоматите в Шумен също не издават касови бонове и по тази причина група общински съветници поиска устройствата да бъдат спрени като незаконни, пише изданието. Въпросът е бил обсъждан и на заседание на икономическа комисия, където управителят на общинското предприятие „Общински жилища и имоти“ Юлиян Вълчев е заявил, че няма нарушение на закона. Той се позовал на нормативната уредба, според която фискалните устройства трябва да се модифицират най-късно до 31 март и обещал, че в този срок паркоматите ще бъдат оптимизирани така, че да издават касови бележки.

„Интересно, какво ще каже по този повод НАП, след като данъчните преследват за неиздадени касови бележки дори и най-дребните търговци? Нормално ли е всяко малко магазинче да бъде глобявано от 500 до 2000 лв, ако не издаде касова бележка, а големите общински предприятия да заобикалят разпоредбите като врата в полето?“, пита в заключение шуменската медия и се ангажира да продължи да търси отговор на тези въпроси.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините