Общинският съвет в Шумен отхвърли бизнес плана на ВиК и драстично поскъпване на водата

Снимка: Диана Желязкова

Общинският съвет в Шумен отхвърли бизнес плана на ВиК – Шумен за следващите 5 години, в който е планирано драстично поскъпване на водата – от 3,42 лв. сега на 6,47 лв. през 2026 г. Решението беше взето на сесия днес с пълно единодушие от присъстващите 39 съветници.

Представители на всички партии, иначе политически противници, се обединиха срещу бизнес плана на ВиК, който определиха като „буре с барут“. Говорителят на ГЕРБ Камен Андонов дори го нарече „спирала от безумие, която може да разруши града“. Преди 5 години точно с гласовете на ГЕРБ и прокметското мнозинство в шуменския парламент беше приет сега действащия бизнес план на ВиК, който не донесе на гражданите нищо друго, освен високи цени на водата.

И новият бизнес план няма никакви други цели, освен повишаването на цените, коментира в сесийна зала Добромир Драев, председател на дясната група „За Шумен“. През последната седмица той организира гражданска подписка срещу поскъпването на водата, която е подкрепена от над 5 300 души. „Не може да се иска от шуменци да плащат най-скъпата вода в страната, а да получават поливна вода, която даже не е годна за пиене“, заяви Драев.

Против плана на ВиК се обяви и групата на БСП в шуменския общински съвет. „За втори път през последните 5 години в Шумен се иска драстично поскъпване на водата, без да се повиши нейното качество“, подчерта бившяит зам. кмет Иван Йонков. Той прогнозира, че качеството на водата ще остане лошо заради липсата на санитарно охранителна зона /СОЗ/ на яз. Тича, откъдето Шумен получава вода. В новия план на ВиК обаче изобщо не са предвидени средства за изграждане на СОЗ. липсата на санитарна зона създава огромни проблеми не само за чистотата на водата, но и за бъдещата пречиствателна станция, за която ще бъдат инвестирани над 26 милиона лева. „Според Закона за водите, пречиствателната станция няма право да работи без СОЗ. Как след 2 години ще пуснем новата пречиствателна станция, нелегално ли?“, попита риторично Иван Йонков.

Съветниците поставиха въпроса и за огромните загуби на вода на ВиК–Шумен, които в момента са над 80 %. В бизнес плана на дружеството обаче се предвижда загубите на вода да намалеят едва с нищожните 3,7 процента. „След като вложим 126 милиона лева публични средства за пречиствателна станция и нов водопровод, и още 10 милиона лева за ремонт на мрежата, загубите на вода в ще намалеят със смешните три процента. Това е пълен абсурд!“, посочи Добромир Драев. Друг съветник пък пресметна, че при този темп на ВиК – Шумен ще са му необходими 75 години, за да достигне средните европейски показатели по загуба на вода.

Съветници от ГЕРБ и ВМРО пък директно поискаха оставката на управителя на ВиК – Шумен Жанета Панайотова заради „безумния“ по техни преценки бизнес план. „Изправени сме не пред проблем, а пред спирала от безумие, която може да разруши нашия град“ – така говорителят на ГЕРБ Камен Андонов определи бизнес плана на ВиК–Шумен.

Недоволството на съветниците ескалира и заради отсъствието на какъвто и да е представител на водното дружество в сесийната зала. Самата управителка на ВиК беше изпратила писмо, в което отказваше да присъства на заседанието на общинския съвет или да изпрати човек от дружеството.  „Вместо да дойдат, да изложат тезите си и да отговорят на въпросите ни, те пишат писма до институциите и се изживяват като политически коментатори“, възмути се говорителят на ГЕРБ. Той визира писмо от шефката на ВиК до областния управител на Шумен, в което Панайотова се възмущава от гражданската подписка срещу поскъпването на водата. „Откъде накъде управител на ВиК ще се изживява като политически коментатор, а няма да бъде в залата и да отговаря на въпросите ни?“, разгневи се Камен Андонов. И предупреди Жанета Панайотова, че с нейния „обиден и пренебрежителен подход“ може да предизвика граждански протести, като тези от 2017 г.

В крайна сметка всички съветници се обявиха против бизнес плана на ВиК – Шумен, а представители на ГЕРБ и ВМРО официално поискаха оставката на управителя на дружеството Жанета Панайотова. Така управителят на ВиК–Шумен успя да постигне невъзможното – обедини срещу себе си всички общински съветници. Някои групи дори призоваха община Шумен да изтегли своя представител от Асоциацията по ВиК, която обединява 10-те общини в региона. Утре Асоциацията ще обсъжда бизнес плана на ВиК – Шумен за 2022 – 2026 г. Община Шумен обаче има блокираща квота, а след днешното решение планът на ВиК няма да бъде приет. Това означава, че КЕВР не може да започне процедурата по разглеждането на новия бизнес план на ВиК – Шумен, респ. на новите цени на водата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам