Общинският съвет в Смолян препоръча на кмета да прекрати обявената обществена поръчка за сметосъбиране

Заседание на Общински съвет – Смолян, архив
Снимка: „Отзвук“

Общинският съвет на Смолян препоръча на кмета Николай Мелемов да прекрати обществената поръчка за избор на изпълнител на услугата „Сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане чистота на териториите за обществено ползване в община Смолян“.

„За“ предложението гласуваха 11 съветници от ДПС, БСП и КРОС, а „въздържали се“ – петимата присъстващи съветници от ГЕРБ и Димитър Ангелов от Земеделския народен съюз. Повече от 3 часа продължи вчера извънредното заседание на Общинския съвет, свикано по инициатива на ДПС и с подписите на 10 съветници от ДПС, БСП и КРОС.

Съветниците препоръчаха на кмета още да предприеме действия за образуването на общинска фирма фирма, която да поеме чистотата и сметосъбирането на община Смолян. И по това предложение съветниците от ГЕРБ гласуваха „въздържали се“, въпреки че това беше след предизборните им обещания преди по-малко от година.

По този повод кметът Мелемов потвърди, че е обещал на смолянчани в предизборната си кампания сметосъбирането да се извърши от Общината, но това било при условие, че получи пари от правителството под формата на безлихвен заем или безвъзмездна помощ. А заради коронавируса това вече не можело да се случи.

На 15 юни кметът Мелемов обяви обществена поръчка за чистота и сметосъбиране за 5 години, а сумата, която смята да плати е над 16 милиона лева с ДДС. Отварянето на офертите е обявено за 27 юли (понеделник) от 10.00 часа, а крайният срок за подаването им е 17.00 часа на 24 юли (петък).

По време на дискусията общинският съветник от ДПС Салих Аршински обяви, че е готов да остави запечатан плик с името на фирмата, която ще спечели обществената поръчка. Ако не позная, ще напусна завинаги политиката, каза той. Той попита зам.-кмета Марин Захариев дали той би подал оставката си, ако Аршински познае фирмата, но не получи отговор на предизвикателството.

Областният председател на ДПС каза още, че има средства в бюджета, с които Община Смолян да стартира собствена фирма за чистота – и това са събраните, но неизхарчени средства от такса смет през последните години. На неговия въпрос политически или икономически са мотивите за обявяването на обществената поръчка, кметът Мелемов отговори: „Житейски“.

Това е поредната корупционна сделка, каза съветникът от БСП и областен председател на партията Рабие Кьосева.

Без отговор остана въпросът на Иван Френкев (БСП) за завишените цени за дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване. При някои от дейностите със 100 и повече процента, а други – с над 20%.

Допреди 15-годишният договор за чистота с „Титан“ , сключен през 2006 г. и впоследствие анексиран, Община Смолян поддържаше сама чистотата на териториите за обществено ползване.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам