BG | EN

Общинският съвет в Севлиево е превишил правата си с приемането на наредбата за паркиране

Общинският съвет в Севлиево е въвел ограничение за паркирането на инвалиди на територията на града на основание обща формулировка и без да има законови правомощия за това.

Това става ясно от решение на габровския Административен съд, с което са обявени за нищожни последните изменения в Наредбата за условията и реда за престой и паркиране на територията на Севлиево.

Съдът се произнесе по протест на Окръжната прокуратура в Габрово, която оспори текст от наредбата. С протестния текст се въвежда ограничение „до три часа“ за безплатно паркиране от инвалиди в така наречената „Синя зона“, която в Севлиево съществува само на хартия.

Според прокуратурата Общинският съвет няма правомощия да регламентира чрез свой подзаконов нормативен акт подобен тип правоотношения. Същото смята и съдът, според когото „липсата на законова делегация за издаването на даден подзаконов административен акт или отделни негови разпоредби води до липса на материална компетентност на органа (в случая Общински съвет Севлиево, б.р.), което опорочава приетия акт до степен на нищожност“.

Колко дълго е кратковременното

Спорната наредба е приета на 15 ноември 2016 г. В първоначалния й вариант не е имало ограничение за паркиране от граждани с увреждания. При приемането й в нея е записано, че престоят на инвалиди в зоните за безплатно паркиране може да става „кратковременно“, но без да се конкретизира колко продължава това.

Близо две години по-късно, на 14 май 2018 г. кметът на Севлиево внася в Съвета предложение за промени и както изисква законът предложението му е публикувано един месец по-рано на интернет страницата на общинската администрация. В него към кратковременно е добавено уточнението „до 3 часа“, т.е. това е времето, до което инвалиди могат да паркират безплатно в синя зона.

Основание няма, но предложението е подкрепено

За това кметско предложение „не е налице какъвто и да било мотив за приемането му“ и „не става ясно каква е причината и законовото основание да се определя времево ограничение за престоя на лица с трайни увреждания в синя зона“, посочва съдът.

Независимо от липсата на основания, предложението получава положително становище от постоянната комисия „Сигурност, обществен ред и организация на движението“ в местния парламент. По това време председател на въпросната комисия е областният лидер на ДПС Ердоан Узунов, който в настоящия управленски мандат вече е заместник-кмет на Севлиево.

На какво основание комисията се съгласява с текст, който изобщо не е в правомощията й, както в по-късно става ясно, не се знае. Най-вероятно общинските съветници просто са искали да подкрепят предложението на кмета, без значение, че в протокола от заседанието им „не се съдържат мотиви…или конкретни обсъждания в тази посока“, както отбелязва съдът.

Магистратите отчитат, че на съветниците е предложена „обща формулировка относно цялата наредба“, която е „без никаква конкретика“, но това очевидно не им е направило впечатление, щом комисията, а в последствие и Общинският съвет, гласуват промените.

Нарушенията не свършват

С това нарушенията при приемането на изменение в общинската наредба не свършват. Според съдебния състав нарушение е и обстоятелството, че не е потърсено становище от Агенцията за хората с увреждания, която осъществява държавната политика за тяхната интеграция. Агенцията задължително дава становище при изготвянето на нормативни актове, които касаят инвалидите и „неспазването на това императивно изискване води до съществено опорочаване на административно-производствените правила при издаването им“, посочва в решението си съдът. Това, според магистратите, „прави нарушението от категорията на съществените с оглед на възможността становището на Агенцията да доведе до различно съдържание на подзаконовия нормативен акт“.

Още повече, че нито един текст от Закона за движение по пътищата не делегира правомощия на общинските съвети да приемат подзаконов акт, с който се уреждат обществените отношения в областта на престоя и паркирането на автомобили, които се управляват от инвалиди или превозват такива“, казва още съдът.

Не й върви на наредбата за паркиране

Наредбата за престой и паркиране в Севлиево определено се сдоби с лоша слава. Малко след приемането й през 2016 г. Административният съд в Габрово отмени дванайсет текста от нея, за които имаше данни, че противоречат на два закона – Закона за движение по пътищата /ЗДвП/ и Закона за пътищата /ЗП/.

В първоначалния й вариант местата за паркиране в Севлиево, в това число платените от синя зона, се определяха еднолично от кмета. Съдът се обяви срещу делегирането на това право, позовавайки се ЗДвП, съгласно който „В населените места собственикът или администрацията, управляваща пътя, може да определи райони, пътища или части от пътища за зони за платено и безплатно паркиране в определени часове на денонощието“. Законът не е предвидил възможност тези права да бъдат делегирани другиму, в случая на кмета.

Първият вариант на наредбата предвиждаше забрани за паркиране на определени места и размер на глоби за нарушителите, които също бяха отменени от съда на по-късен етап, тъй като противоречаха на действащи закони.

През 2018 г. Общинският съвет определи местата за паркиране в Севлиево и прие първите промени в ресорната наредба. При внасянето на поправките от общинската администрация се аргументираха с безконтролното паркиране в града, в което трябва да бъде въведен ред, а нарушителите да подлежат на санкции. Сега е 2024 г. и паркирането в Севлиево продължава да е безконтролно, синята зона продължава да е само на хартия, а прокурорите продължават да откриват пороци в наредбата, която се очаква да въведе ред в хаоса, но и това засега е само на хартия.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

„Липсва особено мнение в протоколите“ – ВАС потвърди избора на кмета на Севлиево

Липсата на особено мнение от членовете на секционни и Общинска избирателна комисии, както и отразяването на разногласия относно броенето на бюлетини, означава, че резултата от вота е правилен и не се налага повторно преброяване на бюлетините. С тези аргументи Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на ПП-ДБ срещу резултата за кмет на Севлиево.

Провал на ул. „Успех“ – след като похарчи 27 млн. лв. социалното министерство постигна 6.5% от заложените цели

За развитието на социалната икономика по времето на трима министри Министерството на труда и социалната политика изхарчва 27 млн. лв. Резултатът от усвоените милиони е 6.5% изпълнение на целите, заложени в проекта.

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк "Българка". Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.

Още за новините

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк "Българка". Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.

Общински съветници от ГЕРБ в Стара Загора лобират в полза на бивш офицер от ДС и подсъдим по делото „Масларова“

ъпреки забраната в Закона за устройство на територията общинският съвет в Стара Загора одобри проект за изменение на Общия устройствен план на община Стара Загора в частта му за имот със статут на озеленена територия за публично ползване в устройствена зона за вилно селище.

Побити камъни – история в сегашно време за каменна гора, потънала в отпадъци

Отбиваме вдясно от магистралата за София, само на 15-ина минути с кола от Варна. Движим се по черен път. От едната страна се нижат микросметище след микросметище. Ясно личат следи от багер, явно разчиствал купищата боклук. От другата е кално трасе, представляващо писта за мотокрос. Стигаме до малка полянка с черни кръгове изгоряла трева и почти изпепелен ствол на дърво.