BG | EN

Общинският съвет в Пловдив отпуска 8 хил. лв. за реставрация на Паното „Христо Г. Данов”

Паното на художника Георги Божилов върху сградата на улица „Съборна” №2 в Пловдив
Снимка: „Под тепето“

Общински съвет ще отпусне 8 хил. лв. за реновирането на сграфитото на художнико Георги Божилов – „Христо Г. Данов”.За това съобщи местното електронно издание „Под тепето„.

То декорира частна сграда на ул. „Съборна” №2, която е паметник на културата и се нуждае от спешна реставрация. По тази причина Общинският съвет в града ще отпусне допълнително средства към бюджета на Градска художествена галерия, за да може реставраторите от институцията да извършат ремонтните дейности по творбата.

Сграфитото не е защитено като паметник на културата и за собствениците на сградата не е налице нито задължение да го поддържат, а и нямат нужната квалификацията да го реставрират. Паното е компрометирано в горната част и долу, в основата на сградата.

Още през 2017г. със заповед на кмета на пловдивския район „Централен“ бе назначена комисия, която извърши оглед на място и констатира, че монументалната творба е опасна за преминаващите покрай нея хора. Бе съставен протокол, а от Градската художествена галерия изчислиха, че реновирането ще струва 8 хил. лв.

До този момент обаче Общинският съвет все още не е разглеждал и гласувал такова предложение. Това ще се случи този четвъртък, на последната му сесия преди изборите.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините