BG | EN

Общинските съветници в Севлиево три пъти са престъпили закона, гласувайки си заплатите

Двайсет и трима от двайсет и девет в Общинския съвет на Севлиево подкрепиха по-високите си заплати.
Снимка: „За истината“

Областният управител на Габрово Мария Башева върна за ново обсъждане решението на Общинския съвет в Севлиево, с което общинските съветници в града си гласуваха заплатите. Решението, пише в заповедта, е незаконосъобразно, заради което със същата се спира неговото изпълнение до прегласуването му.

Три закононарушения видяха във въпросното решение юристите на областната администрация. В пълно противоречие с текстовете на Закона за местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА) са определени освен заплатите на съветниците, и тези на председателя на общинския съвет и на неговия заместник.

Няма законови граници, а желание за повече

Оказва се, че определяйки си заплати, общинските съветници в Севлиево не са се ръководили от допустимите граници, уредени със закон. Излиза, че за приемане на незаконното решение да са се водили от желанието в банковите им сметки да влизат повече пари, като междувременно си затворят очите за това, че става въпрос за парите на данъкоплатците.

В решението, гласувано на 30 януари т.г. за изменение в Правилника за работа на Общинския съвет, „възнаграждението на председателя за един месец е в трикратния размер на минималната работна заплата определена за страната.” В текста на решението изобщо не се споменава работно време, а както е известно председателите на общински съвети могат да работят на два или четири часа, могат, разбира се да бъдат и на пълен работен ден.

780 лв. месечно за „мотивацията на фигурата на общинския съветник“ в Севлиево

Какво е работното време на председателя на Общинския съвет в Севлиево от решението не става ясно, но така, както е прието, означава, че колкото и да работи, председателят ще получава три минимални заплати.

Съгласно Закона за местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА) възнаграждението на председателя на Общинския съвет не може да надвишава 90 на сто от възнаграждението на кмета на общината и се определя пропорционално на продължителността на работното му време, припомнят от областната администрация в Габрово в мотивите за спиране на решението.

Оттам подчертават, че базата при определяне заплатата на председателя е възнаграждението на кмета на съответната община (чл. 26, ал. 1 от ЗМСМА), а не размера на минималната заплата за страната. „По този начин решението е прието в противоречие с нормативен акт от по-висока степен“, се казва още в мотивите.

Незаконно и за редовите съветници

Незаконно е определена заплатата и на общинските съветници. Според решението, което повечето от тях гласуваха (23 „за“ от 29) заплатата на общинския съветник за един месец е в размер на минималната работна заплата определена за страната, а ако съветникът е председател на постоянна комисия, получава 50 лева повече на месец.

От областната администрация в Габрово посочват, че „начинът по който се определя възнаграждението на общинските съветници е изрично регламентиран в чл. 34 от ЗМСМА – общинските съветници получават възнаграждение за участието си в заседанията на общинския съвет и на неговите комисии, като общият размер на възнаграждението на общинския съветник за един месец не може да бъде повече от 70 на сто от средната брутна работна заплата на общинската администрация за съответния месец“. 

Определяйки възнаграждение на общински съветник в размер на минималната работна заплата за страната и допълнително такова, ако е председател на постоянна комисия, Общински съвет в Севлиево отново е приел разпоредба, противоречаща на норма от ЗМСМА, пише в заповедта на Мария Башева.

Башева отчита, че съветниците получават възнаграждение за участието в заседанията на Съвета и в неговите комисии. „Именно поради тази причина е недопустимо да се изплаща допълнително възнаграждение, ако общински съветник е и председател на постоянна комисия“, подчертава областният управител.

Благодарност срещу вярност

Третото закононарушение в рамките на едно и също решение касае заплатата на заместник-председателя. На него колегите му гласуваха 1.8 пъти минималната заплата за страната, което „също противоречи на закона“, се казва в заповедта на областния управител. Отбелязва се, че в ЗМСМА са разписани правилата за определяне на възнагражденията на общинските съветници и председателя на Общинския съвет, но не и на заместник-председателя, следователно последните имат същите права и задължения като останалите общински съветници. Това означава, че възнаграждението на заместник-председателите се приравнява на това на общинските съветници.  

Под прикритие: За втори път Севлиево спасява общинския вестник, след като го превърна в официоз на ГЕРБ

В решението за заплатата на заместник-председателя има любопитен детайл. Той е един от вносителите на предложението за въпросното решение. Това е Тодор Ганчев, който има шест мандата като общински съветник. В последните е избран с листата на „Реформаторския блок“ и „Демократична България“, но в сегашния изненадващо стана земеделец и се яви на местните избори от „Земеделски народен съюз“. Няма съмнение, че Ганчев, който открито подкрепя ГЕРБ, не е получил одобрението на своите, но по-важно за него е било да влезе пак в общинския съвет, заради което просто смени партията. Лоялността му към управляващите пък бе възнаградена с предложението да стане заместник-председател на Съвета, а той от своя страна се подсигури допълнително като се подписа под предложение заплатата му да не е като на редовите му колеги, а почти два пъти по-висока по-висока.

Когато си в местното самоуправление, но не познаваш ЗМСМА

Няма съмнение, че от ръководството на Общинския съвет се очаква да познава нормативната уредба и да съобразява предложенията си за решения с нея. Не и в Севлиево обаче, когато предложенията очевидно се правят според това какво се иска на нас, а не какво пише в законите. Така Тодор Ганчев освен, че си предложи добра заплата с абсурдни аргументи, сам гласува за нея.

В Закона няма „не искам“, но в Севлиево общинските съветници са против живото излъчване на комисиите

Останалите вносители на идеята за обвързване заплатата на съветниците с минималната за страната са Ердоан Узунов (ДПС), който в началото на тази година беше назначен за заместник-кмет в Севлиево и Павлин Ганчев от ГЕРБ. „На фона на нестабилната икономическа обстановка от края на 2020 г. насам, изразяваща се в непредвидимата пандемична обстановка, избухването на военни конфликти и инфлация, за този период в страната неколкократно се вдигаше минималната работна заплата“, пише в предложението от тримата, след което се обяснява, че „в тази връзка е необходимо актуализиране на възнагражденията на общинските съветници, което да е обвързано с определената за съответната година минимална работна заплата“.

Върнатото за ново обсъждане решение за заплатите на общинските съветници в Севлиево не влиза в сила и се разглежда от общинския съвет в четиринайсетдневен срок от получаването на заповедта на областния управител.    

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

Визуален архив на асимилацията разказва за престъпленията срещу българските мюсюлмани по време на т.нар. „възродителен процес“

Почти 40 години след последните репресии срещу турското малцинство в края на комунистическия режим, трима ентусиасти събират на едно място фотографии, документиращи преименуването, изселването и прогонването от България на помаци и турци.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

В Закона няма „не искам“, но в Севлиево общинските съветници са против живото излъчване на комисиите

Преобладаващата част от общинските съветници в Севлиево не искат заседанията на постоянните комисии да се предават на живо в интернет.

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.