Общинските съветници в Пловдив си увеличиха заплатите почти двойно

Заседание на Общински съвет – Пловдив
Снимка: „Под тепето“

Почти двойно си вдигнаха заплатите общинските съветници на Пловдив с приемането на нов Правилник за работата на Общинския съвет на днешната редовна сесия. Промените влизат в сила от 1-ви септември и ще струват на града около половин милион годишно, изчисли регионалното издание „Под тепето„.

В Правилника е записано, че председателят на Общинския съвет има право да получава до 80% от кметската заплата. От размера на възнаграждението на председателя на съвета зависят парите, които получават съветниците. Досега те се изчисляваха така: по 20% за една сесия, 2% за участие в комисия и до 50% за представителни разходи. Според новите правила те ще получават на сесия 15% от заплата на председателя, за участие в комисия по 2% и до 40% за представителни разходи. Въпреки, че процентите са намалени, то сумите по тях в парично изражение са по-големи, заради почти двойното увеличение на заплатата на председателя, пояснява „Под тепето“.

Изданието изчислява, че според приетите днес промени, от 1 септември председателят на ОбС – Пловдив Александър Държиков ще получава 2680 лева, вместо 1350, колкото е била заплатата му досега. Общинските съветници ще получават по 402 лева на сесия и по 2% допълнително за участие в комисия, а представителните им разходи ще са на обща стойност около 700 лева на човек. При средно две сесии на месец новата сума ще е над 2 хил. лева, за сравнение при стария правилник тя е била около 1300 лева.

Предложението е гласувано с 36 „За”, 6 „Въздържали се” и 1 „Против”.

„Те си ги гласуват, така са си преценили, така си оценяват техния труд. Ще осигурим парите.”, коментира пред пловдивското издание кметът на града Здравко Димитров.

„Под тепето“ припомня, че самият Димитров при встъпването си в длъжност е заявил, че заплатите в Община Пловдив ще бъдат замразени за една година, но не е изпълнил обещанието си. Още през март т.г. са били увеличени заплатите на кмета и районните кметове на Пловдив, като предложението е направено от групата на ГЕРБ в Общинския съвет. Кметската заплата е станала 3350 лева, и въпреки че тогава е дадена заявка, че заплатите на съветниците няма да се коригират нагоре, само няколко месеца по-късно и този ангажимент остава неизпълнен.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам