BG | EN

Общинските съветници в Гълъбово ще работят за по 20 лв. месечно

Общинските съветници, избрани на последният местен вот в Гълъбово полагат клетва.
Снимка: Фейсбук/Община Гълъбово

Общинските съветници в Гълъбово взеха единодушно решение месечното им възнаграждение да е по 20 лева.

Досега размерът му бе 55% от средната брутна работна заплата на Общинската администрация.

Промените съветниците направиха в Правилника на ОбС, където се регламентира работата им. В него е записано още, че общинският съветник не получава възнаграждение, ако не е участвал в заседанията на съвета и неговите комисии през съответния месец.

Възнаграждението на всеки съветник в останалите общини се равнява от 40 и 70% от средната брутна работна заплата в общинска администрация. Допълнително получават председателите на комисии.

Всеки месец народните избраници на Харманли, Свиленград, Любимец, Тополовград, Маджарово, Ивайловград и Димитровград прибавят към сметката си от 600 до 1000 лв. за работата си в общинския съвет.

Изключение правят единствено в Минерални бани. Там общият размер на възнаграждението за месец на общински съветник е в размер на 20% от средната брутна заплата на общинска администрация.

Работата на съветниците в различните общини е различна. Най-много докладни се разглеждат в Хасково и Димитровград, което означава, че там работата е най-много. На всяко заседание гласуват от 40 до 50 докладни записки. За това те получават около 1000 лв. месечно.

Най-малко работа има в общинските съвети на Стамболово, Симеоновград и Маджарово.

В тези община местните съветници гледат не повече от 2 до 10 точки и макар работата им да е 4 пъти по-малко, заплата им не е четири пъти по-малка.

Заплатите на общинските съветници са определени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.
Чл. 34. (1) Общинският съветник получава възнаграждение за участието си в заседанията на общинския съвет и на неговите комисии.
Общият размер на възнаграждението на общинския съветник за един месец не може да бъде повече от 70 на сто от:
1. брутната работна заплата на председателя на общинския съвет за съответния месец – в общините с население над 100 000 души;
2. средната брутна работна заплата на общинската администрация за съответния месец – в общините с население до 100 000 души.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините