Общинска комисия предлага по-високи цени на билета за градския транспорт във Варна

Снимка: Фейсбук

Комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет одобри новите цени на билетите и картите за пътуване в градския транспорт на Варна. Ако промените получат одобрението и на местния парламент, жителите на града ще пътуват с по-скъпи билети.

Според одобреното от комисията предложение, цената на билета, купен от машина на спирка във Варна, се повишава от 1 лв. на 1,50 лв. Закупените в самите превозни средства билети ще струват вместо досегашния 1 лв. – по 2 лева. При покупка на превозен документ през интернет сайт или мобилно приложение цената ще е 1,20 лв. Еднократното пътуване с предплатена карта остава 1 лв.

При въведената автоматична билетна система за 8 млн. лв. във Варна, обаче, автомати за закупуване на билети има само на някои спирки. Така голяма част от варненци, които пътуват с еднократен билет ще бъдат принудени да плащат за него по 2 лева. Като цяло автоматите на спирките не са желано място за клиентите на граския транспорт тъй като при честите случаи на поглъщане на монети без да се издава билет хората предпочитат да са на място в автобуса, където имат свидетели, че са заплатили, а автоматът не им е пуснал билет.

С новото предложение на съветниците, се въвеждат персонализирани карти за постоянно пътуващите граждани, които ще се по-евтини от досегашните. Едномесечна карта за всички линии ще е 40 лв., a за три месеца – 110 лв. Ще се предлагат и неперсонализирани карти, както досега, като те ще са малко по-скъпи от поименните документи за пътуване.

“Целта е да се стимулира използването на абонаментни карти, а билети да се купуват от машините в превозните средства само в краен случай. Към момента 95% от приходите са от еднократни билети“, е заявила пред съветниците инж. Младен Иванов, изпълняващ длъжността директор на ОП „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“ /ТАСРУД/.  

Друга промяна е, че цените на  всички карти в общината се изравняват. Т.е. абонаментните превозни документи до варненските села и курорти стават на цената на градската карта. „Това означава, че хората от Константиново и Каменар примерно няма да си купуват веднъж карта до Варна и втори път – за пътуване из самия град, а ще ползват една карта“, е пояснил инж. Иванов.

Цените на пенсионерските карти остават без промяна. На досегашните цени ще бъдат и ученическите карти, като новото при тях е, че те ще важат от дата до дата, поясняват от пресцентъра на Общински съвет – Варна.

По време на заседанието председателят на транспортната комисия Венцислав Сивов е представил и свое предложение за цени на превозните документи. Понеже е направено устно, а е включвало много промени, съветниците са поискали то да бъде внесено в писмен вид, за да може до заседанието на  Общинския съвет да се запознаят с него и на сесия да решат кое от двете предложения да подкрепят.

Следващото заседание на Общински съвет – Варна е свикано за 29 и 30 септември.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам