BG | EN

Общинската избирателна комисия в Благоевград решава да прекрати ли правомощията на кмета

д-р Атанас Камбитов, снимка: „Благоевград нюз“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Благоевград очаква да получи официална информация от Търговския регистър, за да прецени дали да прекрати правомощията на кмета на града д-р Атанас Камбитов.

По информация на регионалното издание „Благоевград нюз“ до заседанието на ОИК за предсрочно прекратяване на мандата на кмета на община Благоевград Атанас Камбитов се е стигнало след като при справка в Търговския регистър се е оказало, че между 25 септември и 3 октомври 2017 година кметът на Благоевград е бил вписан като управител и едноличен собственик на капитала на дружество „СТАРТ 2015“ ЕООД.

Според Чл. 41 на Закона за местното самоуправление и местната администрация, „Кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на райони и секретарите на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им.“, припомня благоевградското издание.

След заседанието, от ОИК – Благоевград съобщават, че са решили да изпратят писмо с искане за официална информация от Търговския регистър.

До три дни трябва да получим информация и да вземем решение, посочват от комисията, цитирани от „Благоевград нюз“.

Сигналът за нарушение на закона от страна на кмета на Благоевград Атанас Камбитов е бил подаден до Общинската избирателна комисия от общинския съветник от ПП „Народен съюз“ от ОбС-Благоевград Злата Ризова, която се позовава на публикации в пресата и извършена от нея проверка.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините