Общинската избирателна комисия в Благоевград гласува прекратяване мандата на кмета Румен Томов

Румен Томов
Снимка: „Благоевград нюз“

На извънредно заседание днес Общинската избирателна комисия в Благоевград гласува предсрочното прекратяване на правомощията на кмета на града Румен Томов. Предстои Общинският съвет да определи временно изпълняващ длъжността кмет на общината, а президентът да насрочи дата за нови кметски избори.

До днешното решение на ОИК – Благоевград се стигна след като в средата на месеца Върховният административен съд потвърди решението на благоевградския административен съд, с което беше обявявено за незаконосъобразно предишно решение на избирателната комисия. С него тя отказа да прекрати предсрочно мандата на кмета Румен Томов.

Казусът беше поставен за разглеждане пред Общинската избирателна комисия след сигнал на бившия кмет на града – Атанас Камбитов, загубил последните местни избори. Камбитов сезира избирателната комисия, че приемникът му Румен Томов не е заличил в срок една от фирмите си и така в един момент е бил и кмет, и търговец. Самият Атанас Камбитов води дела в съда по същия казус за времето, когато той управляваше Благоевград. Оказа се, че в едномесечния срок след избирането си Румен Томов е прехвърлил едноличната си фирма на сина си, но не е предприел действия по заличаването й. Направил е това седмица след срока.

При разглеждането на казуса Общинската избирателна комисия не откри нарушение в действията на новия кмет на Благоевград, което да наложи отстраняването му от поста, но това решение беше атакувано пред административния съд в града, а той го определи за незаконосъобразно.

Пред местни медии адвокат Мартин Бусаров – председател на ОИК-Благоевград обясни, че днешното решение на комисията има непосредствено действие, т.е. влиза в сила веднага. По процедура, ОИК ще го изпрати на председателя на Общинския съвет, а той от своя страна трябва да свика извънредна сесия на Общинския съвет, на която чрез гласуване от общинските съветници да бъде определен временно изпълняващ длъжността кмет на общината. Копие от решението на ОИК и необходимите документи ще бъдат изпратени и на ЦИК, които да уведомят президента, за да се насрочи дата за нови кметски избори в Благоевград. 

Румен Томов се кандидатира за кмет на Благоевград на местните избори през 2019 година като независим. Кандидатурата му за поста бе подкрепена от коалиция „БСП за България“ ДРП – Българската пролет. Томов спечели местните избори с 56.61% след балотаж срещу предишния кмет Атанас Камбитов от ГЕРБ.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам