BG | EN

Общинската избирателна комисия в Благоевград остави кмета Атанас Камбитов на поста

д-р Атанас Камбитов
д-р Атанас Камбитов, снимка: „Благоевград нюз“

С 4 гласа „За“ и 5 „Против“ Общинската избирателна комисия Благоевград реши кмета д-р Атанас Камбитов да остане на поста, въпреки че в нарушение на закона между 25 септември и 3 октомври 2017 година кметът на Благоевград е бил вписан като управител и едноличен собственик на капитала на еднолично дружество с ограничена отговорност.

Според членовете на комисията, по време на мандата си Камбитов действително е бил собственик и управител на търговско дружество, но съгласно Закона за местно самоуправление и местна администрация трябва да се съберат гласовете на 2/3 от присъстващите, за да бъде отстранен от поста. Това не се е случило, но и комисията не се е събрала в пълен състав – тя се състои от 11 члена, а на заседанието са присъствали едва 9, което от своя страна може да доведе до обявяване на решението за нищожно, тъй като липсата на членове, може да означава, че е взето от нелигитимен орган, обяснява регионалното издание „Благовград нюз“.

Изданието пояснава, че един от мотивите за взетото от Общинската избирателна комисия (ОИК) решение е, че към днешна дата кмета Камбитов вече не е управител на въпросната фирма. Това, че е бил част от търговско дружество по време на мандата си, за комисията се оказало съвсем неукоримо.

Без отговор е останал и журналистически въпрос към председателя на комисията Елена Панчева, дали взетото решение означава, че всеки кмет може да регистрира фирма, да я управлява и оперира в нея, а преди ОИК да се събере, той да напусне фирмата и да остане на поста си.

Сигналът за нарушение на закона от страна на кмета на Благоевград Атанас Камбитов е бил подаден до Общинската избирателна комисия от общинския съветник от ПП „Народен съюз“ от ОбС-Благоевград Злата Ризова, която се позовава на публикации в пресата и извършена от нея проверка.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините