BG | EN

Общинската администрация в Габрово въвежда видео жестов превод за хора с увреден слух

Снимка: Община Габрово

От началото на декември гражданите в Габрово, които имат увреден слух, могат да разчитат на пълноценно общуване в информационния център на общинската администрация. Това става възможно с въвеждането на услугата „видео жестов превод“, активна от 4 декември.

Гражданите със затруднения в слуха, получават таблет, на който е инсталирана платформа, свързваща ползвателя с лицензиран преводач на фондация „Заслушай се“. Той превежда на служителя в администрацията какво казва нечуващият гражданин и обратно – превежда с жестове думите на служителя.

„Все още нито един клиент с увреден слух не се възползвал от новата услуга, затова нямаме преки наблюдения как работи, каза секретарят на Община Габрово Полина Тихова. Знаем, че нечуващите хора имат свой кръг на общуване и в скоро време информацията ще се разпространи сред тях“.

Общинската администрация в Габрово е платила платформата за експериментално ползване в продължение на общи 4 часа. Цената за тази услуга е 400 лв., а абонаментът е направен за една година. „Ако видим, че гражданите имат нужда от услугата, сме готови да купим и още часове, каза още Тихова. Важното е хората с проблеми в слуха да бъдат независими и по-сигурни, когато се нуждаят от услугите на администрацията“.

Габрово е сред малкото общини, въвели видео жестов превод в администрацията си. Първи услугата въведоха в София, Пловдив, Ямбол и Сливен.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините