Общини застанаха срещу окрупняването на ВиК сектора, а омбудсманът възрази срещу поскъпването на водата в 13 града

Снимка на rony michaud от Pixabay

Кметовете на 15-те общини в България, в които има общински ВиК дружества се обявиха против окрупняването на сектора и присъединяването им към държавните ВиК оператори, което се предвижда в проект на закон за водоснабдяването и канализацията, публикуван на 30 ноември.

Това съобщи БНР след срещата на представители на тези общини в София, на която се обсъждаха бъдещите действия за запазване на общинските ВиК дружества.

Радиото цитира кметът на Троян Донка Михайлова, която казва, че общините възразяват срещу „задължително законово окрупняване на обособените територии и лишаване на Общинските съвети от правомощията да притежават и управляват собствените си дружества, в които активите са изградени изцяло с наши усилия. Тревожи ни това, че окрупняването ще доведе до повишаване на цената на водата. На практика инвестициите в развитие на ВиК мрежата в общините ни рязко ще намалеят“, допълва Михайлова.

Как почти фалиралото ВиК – Шумен си купува медиен комфорт и плаща за скъп ПР – тук

Представителите на общините ще настояват за срещи с министъра на регионалното развитие и благоустройството и омбудсмана.

Малко преди това от пресцентъра на омбудсмана съобщиха, че общественият защитник Диана Ковачева възразява срещу поскъпването на водата, предоставяна от ВиК дружествата в Смолян, Русе, Ямбол, Стара Загора, Плевен, Варна, Монтана, Велико Търново, Силистра, Враца, Търговище, Пловдив и Габрово.

В изпратено до Комисията по енергийно и водно регулиране(КЕВР) становище по повод общественото обсъждане за цените на ВиК услугите за 2023 година Ковачева заявява, че увеличението е в нарушение на принципите, от които следва да се ръководи по закон КЕВР.

Ненужната бюрокрация или как Асоциацията по ВиК Габрово се оказа куха откъм дейност – тук

По-конкретно не се отчитат нуждите на потребителите, които поради географски, теренни или други причини се намират в неравнопоставено положение.

В становището се обръща внимание на социалната поносимост на цената на водата за следващата година и факта, че регулаторът не е публикувал данните, използвани за изчисляването ѝ.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам