BG | EN

За две години чиновници в Габровска област са похарчили 276 хил. лв. за телефон

В Севлиево, където разходите изненадващо са по-високи от тези в Габрово, тарифните планове на служителите се оказаха „търговска тайна“

Снимка: Pixabay

От 2016 г. до април т.г. четирите общини на област Габрово са похарчили 276 хил. лв. за телефонни разговори на чиновниците, става ясно от справка, предоставена по ЗДОИ от общинските администрации в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна. За същия период в четирите кметства са били активни около 700 телефонни номера, съобщава регионалното издание „Севлиево онлайн“.

В Севлиево говорят повече от Габрово 

Габрово е най-голямата община в областта, но сметките й за телефони не са най-големи – 71 147 лв. струват мобилните услуги на служителите от 2016 г. до април т.г. , 14 164 лв. стационарните или общо 85 311 лв. за телефони. За същото време администрацията в Севлиево е навъртяла 88 хил. лв. за разговори.

Севлиево е единствената Община, в която харчат повече за стационарни, отколкото за мобилни телефони. За периода, за който „Севлиево онлайн“ поиска справка, за фиксирани телефони са платени близо 51 хил. лв., докато за същия период мобилните разговори и интернет са стрували малко над 37 хил. лв.

Почти толкова е разходът за мобилни услуги и в Община Трявна – подробност, която не е за пренебрегване като се има предвид, че Севлиево е два пъти и половина по-голяма община от Трявна като територия и брой жители. В тревненската администрация ползват 20 фиксирани номера, по три поста имат в кметство Плачковци и други три села на общината. На тези 26 стационарни номера са проведени разговори за 24 хил. лв. от 2016 г. до тази пролет.

В Дряново разходите им за две години съвпадат до стотинка

В Община Дряново или работят с твърд лимит на телефоните, или е съвпадение това, че разходите им за стационарни и мобилни телефони за 2016 г. и 2017 г. съвпадат до стотинка – 4 356 лв. са платени за 30 стационарни телефона за всяка от двете години, 1665 лв. до април тази година. До стотинка съвпадат и сметките в кметствата и наместничествата – по 1440 лв. за стационарни телефони през 2016 г. и 2017 г. , по 11 640 лв. за мобилни телефони и мобилен интеренет за същия период, в това число по 1386 лв. за разговорите на кметове и кметски наместници. Всички служители в Дряново имат мобилен интернет на телефоните си от тази година, до сега от екстрата са се ползвали само 13 от 71 чиновници на щат.

Нелоялна конкуренция?

Любопитна подробност е, че Община Севлиево единствена от четирите администрации в област Габрово отказа да предостави информация за тарифните планове, които ползва. В отговора на заявлението по ЗДОИ оттам уточняват, че ако бъде предоставена информацията, това „ще конкретизира броя и видовете услуги и заплащаните суми, които представляват търговска тайна“, а разкриването им „би създало възможност за нелоялна конкуренция“.

Не толкова категорични, но лаконични са в отговора на същия въпрос от Община Габрово. Оттам съобщават името на мобилния оператор, с който имат действащ договор, но спестяват информацията за видовете тарифни планове, за които е сключен договора. В Габрово имат данни за броя разкрити стационарни постове – 143 с тези на кметове и наместници, но не водят статистика по години за активните мобилни номера, които служителите ползват. От справката, която предоставиха обаче става ясно, че само седем от 192 служители на щат нямат служебен мобилен интернет.

В Трявна имат действащ договор с два мобилни оператора, седем са плановете, за които има сключен договор. Почти половината от чиновниците ползват служебен мобилен телефон – от 157 по щат, 81 са мобилните карти на името на Общината – 41 от тях са с мобилен интернет, в това число 11 на служители в кметство Плачковци.

Три тарифни плана на един оператор са избрали в Община Дряново. От тази година всичките 78 общински служители имат мобилен интернет на телефоните си.

Според публикация на „Дневник“ в структурите на изпълнителната власт у нас се ползват 355 327 активни телефонни номера, а общият разход за тях през 2017 г. възлиза на 21 518 816.19 лв. Малко над 150 хиляди са фиксираните телефони в администрациите за миналата година, през 2016 г. стационарните телефони са били близо 222 хиляди.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините