Ямбол откупи къща – паметник на културата от собствениците й, за да я запази

Снимка: Община Ямбол

Община Ямбол откупи от собствениците известната в града Брънекова къща – паметник на културата с „местно значение“. Целта на местната власт е след ремонт къщата да бъде отворена за посещение на туристи, които ще се запознават с историята и бита на една от най-интересните ямболски фамилии от XX век.

Договорът за покупко-продажба на Брънековата къща между кмета на Ямбол Валентин Ревански и наследниците на имота Петър Любенов Брънеков и Ясен Любенов Брънеков е подписан на 1 ноември, съобщи днес пресцентърът на Общината.

Повече от 20 години знаковата за Ямбол в архитектурно отношение къща стои изоставена. Брънековата къща е част от културното наследство на Ямбол и важна част от историята му.

Община Ямбол решава да откупи къщата, за да опази културното наследство и да гарантира равен достъп на гражданите до културните ценности.

През м. юни т.г. Общински съвет – Ямбол подкрепи предложението кмета градът да придобие собствеността на Брънековата къща на ул. „Анка Александрова № 1 в града, представляваща недвижима културна ценност – архитектурно-строителен паметник на културата с категория „местно значение“.

Преди предложението да бъде внесено кметът на Ямбол е провел разговор с представители на Националния институт за недвижимо културно наследство. Тяхното становище е било, че Община Ямбол трябва да се възползва от възможността за закупуване на емблематичната сграда и тя отново да бъде върната на Ямбол.

Освен това местната власт организира и допитване чрез официалната фейсбук страница на Община Ямбол. В него са се включили 7000 души, от които 92% (6440 души) реагират положително за покупката на имота.

Брънековата къща е построена е около 1908 година, когато роденият в Трявна адвокат Петър Брънеков се установява в Ямбол.

Къщата има влияние както от тревненската архитектура, така и от сецесиона в алпийски стил.

Синовете на адвокат Петър Брънеков – Тотю и Любен, са с голям принос за развитието на Ямбол. Те са редактори на вестник „Тракиец” с Лео Коен и Кирил Кръстев. Тотю Брънеков въвежда пътеписа като жанр в ямболската преса. Двамата братя са в ръководството на Юношеския туристически съюз „Тунджа”, участват и в основаването на археологическо дружество „Диана”, по археологията се увлича особено по-малкият брат – Любен. През 1935 г. Тотю Брънеков измисля девиза на Ямбол: „Ида от древността, отивам в бъдещето”, прави и проект за герб на Ямбол. Любен Брънеков е сред обществениците, които основават Гражданския комитет за минералната вода и е определен на първия етап от дейността му да води разговорите с Общината.

След 1944 година на първия етаж на къщата се помещават магазини, през 80-те години на миналия век има и цех на ТПК „Недялко Царев“.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански е благодарил на наследниците за тяхното решение да се откажат от предложенията на другите кандидати за купувачи и да дадат възможност знаковата къща да бъде откупена от Община Ямбол.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам