Община Шумен ще тегли 20 млн. лв. заем за асфалтиране на улици

Снимка: Диана Желязкова

Община Шумен ще тегли дългосрочен заем до 20 милиона лева за асфалтиране на улици в областния град и в селата. Решението беше взето на заседание на общинския съвет с 36 гласа „за“, трима въздържали се и без нито един против. Вчера съветниците одобриха намерението на кметската администрация да вземе кредит, а окончателното гласуване на новия общински дълг ще бъде на сесия през септември.

Освен 20-те милиона за ремонт на улици, община Шумен ще тегли и друг кредит от 1,5 млн. лв. са за съфинансиране на проекти за рехабилитация на обекти в града. Така общият размер на заемите, които Шумен ще вземе само тази година, е 21,5 милиона лева. 

Кметската администрация беше приготвила три варианта на заема за асфалтиране. Първоначално общината обяви, че възнамерява да тегли дългосрочен заем в размер на 15 млн. лв. за ремонт на улици и за подмяна на уличното осветление. Кредитът беше заложен в бюджета за 2021 г. Според този вариант, ще бъдат ремонтирани 88 улици в Шумен, най-вече такива, които са засегнати по двата водни проекта ИСПА 1 и ИСПА 2. В сумата е включено и разширение на платното на ул. „Марица“ с покриване на река Енчова, както и изграждане на енергоефективно осветление в общината.

По-късно от администрацията обявиха, че ще теглят втори заем от 3 млн. лв. за ремонт на улиците в селата. Така общият размер на кредита нарасна на 18 млн. лв.  

Два дни преди сесията кметът на Шумен Любомир Христов внесе докладна с искане за увеличаване на заема до 31,5 милиона лева. 

На сесията съветниците се обединиха около кредит в размер на 20 милиона лева. От тях 16 млн. лв. ще бъдат за ремонти в града, а 4 млн. лв. – за асфалтиране на улици в селата. Заемът трябва да се погаси за 10 години, обясниха от администрацията. Общинския съвет избра комисии, които ще одобрят улиците за асфалтиране и ще изберат банката, от която общината ще изтегли кредита. 

Въпреки големия размер на новия общински заем, в сесийна зала нямаше много разисквания по темата, която се разглеждаше като точка от актуализацията на бюджета. Вниманието беше отклонено към избухнал скандал  между общинския съветник Добромир Драев, кмета Любомир Христов и бившия градоначалник Красимир Костов. 

Повод за скандала, прераснал в саморазправа, стана предложението на Драев да се отпуснат 15 хил. лв. на скаутския клуб. Неправителствената организация е една от най-масовите и най-ефективните младежки клубове в Шумен, в който членуват около 100 деца, младежи и доброволци. Финансовото му състояние обаче е критично заради липсата на финансова подкрепа, и според Драев има опасност тази доказана организация да бъде закрита след 11-годишна активна дейност.

При обсъждането на въпроса и кметът Любомир Христов, и Красимир Костов обвиниха Драев, че е отговорен за лошото финансово състояние на скаутския клуб. Драев, който с лични средства плаща сметките на клуба, изтърва нервите си и тръгна да се разправя с кмета. След това, прескачайки седалките в сесийната зала, се отправи към Красимир Костов и го бутна на стола, като викаше: „Престанете да лъжете!”.

Други общински съвтници прекратиха разправата и до бой не се стигна. След кратко прекъсване заседанието продължи с актуализацията на бюджета. В крайна сметка, общинските съветници не гласуваха финансова подкрепа за скаутския клуб. Сега Драев и доброволци от клуба започват дарителска кампания, за да спасят младежката организация.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам