Шумен избра „Д банк“ за нов кредит от 20 мн. лв.

Кметът на Шумен Любомир Христов
Снимка: „Радиан“

Община Шумен ще тегли 20-милионен заем от търговска банка „Д Банк“, собственост на Фуат Гювен. Кредитът е предназначен за асфалтиране на улици в града и в селата и трябва да бъде погасяван за срок от 10 години.

Днес кметът на Шумен Любомир Христов /ГЕРБ/ и директорът на шуменския офис на „Д банк“ Сюлейман Бакиев подписаха договора за

кредит в размер на 20 милиона лева,

съобщиха от пресцентъра на общината.

Решението за теглене на 20-милионен заем за асфалтиране беше гласувано от общинския съвет през октомври м.г., като 16 милиона са предвидени за рехабилитация на улици и междублокови пространства в Шумен, а останалите 4 милиона лева – за асфалтиране в селата.

Кредитът от 20 милиона лева ще бъде усвояван поетапно през следващите години, а банката ще превежда сумите директно на изпълнителя, заяви Сюлейман Бакиев.

„Д банк“ /бивша Демирбанк/ е създадена през 1999 г. От 2006 г. тя

част от икономическата група, собственост на Фуат Гювен,

чиито структури са разположени в България и в Турция, както се посочва в презентация на банката. Фуат Гювен е председател на надзорния съвет на „Д банк“, преди това на този пост дълги години беше банкерът Стоян Александров.

Само преди два месеца бившият премиер Бойко Борисов определи Фуат Гювен като

„банкера на ДПС“.

„Банкерът на ДПС се събира с Бойко Рашков“ – тези изявления на Бойко Борисов бяха цитирани в публикация на Дневник от 7 ноември. Тогава, за да отговори на коментар на  вътрешния министър Рашков, че ГЕРБ и ДПС са се срещали в Цигов чарк, Борисов подчерта, че нито той, нито неговите заместници са оторизирали когото и да е да говори с която и да е партия, пише Дневник и напомня, че за такава среща съобщи на 5 ноември министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Според него, на нея се е говорило за коалиционно управление след изборите между ГЕРБ, ДПС и една лява формация.

По този повод Борисов казва, че самият „Рашков е бил на лов в петък с Фуат Гювен“, когото представя като „банкера на ДПС“. „Помните ли безмитните магазини, бензиностанции, техен собственик беше Фуат Гювен. Били ли са на лов в Ракитово с Бойко Рашков в петък? Какво ги е сближило преди 20 години? Банкерът на ДПС се събира с Бойко Рашков“, констатира Борисов.

В публикация „Как Доган разшири сараите си“ от 2020 г. Капитал съобщи, че

чрез ТЕЦ „Варна“ почетният лидер на ДПС е купил от Фуат Гювен още имоти

до именията си в Бояна и на морето, както и три яхти. Смята се, че Фуат Гювен и Доган са съдружници в много проекти у нас и чужбина, а много фирми, приближени на ДПС, са ползвали кредити от банката на Гювен. Роденият в Момчилград бизнесмен е изселен по време на Възродителния процес, като има турско и българско гражданство. В началото на 90-те започва бизнес с кожи, търгува с горива, купува заводи, има бензиностанции, хотели и ВЕЦ-ове.

През 2013 г. Комисията за разкриване на досиетата обяви, че

Фуат Гювен е сътрудничил на комунистическите тайни служби.

Досието на Гювен беше оповестено след проверката на ръководството на „Д банк“ с решение от 25.09.2013 г. В решението на комисията, той е обявен като Фуат Хюсниев Османов, както е пълното му име. Така той е познат само сред най-близките си и бизнеспартньорите, които работят с него. От информацията по това решение се вижда, че Фуат Гювен е бил вербуван да помага на репресивния апарат през 1975 г., когато е бил на 20 години и все още е живеел в родния си Момчилград. Той започва да сътрудничи на службите като секретен агент Ахил. През 1990 г. е внесено предложение за унищожаване на личното му дело.

Самият директор на шуменския клон на „Д банк“

Сюлейман Бакиев е едно от най-изявените лица на ДПС в региона.

Бакиев беше кмет на община Каолиново от 1999 до 2003 г., след това беше заместник-кмет по финанси на община Шумен, а от 2008 г. два пъти беше избиран за общински съветник в Шумен от ДПС.

Във връзка с избора на кредитна институция за 20-милионния заем, от община Шумен посочват, че „Д банк“ е била избрана от комисия, включваща общински съветници и представители на кметската администрация, като водещ критерий за избора е бил най-ниският лихвен процент.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам