Шумен продаде парцел до зала „Арена“ на половината от първоначално обявената цена

Снимка: Диана Желязкова

След многобройни неуспешни търгове, на които не се явиха кандидати, Община Шумен най-после успя да продаде парцел от 26 дка до зала „Арена“.  Имотът беше обявен за продажба още през 2017 г. с цена от близо 6 млн лв, но в крайна сметка беше продаден двойно по-евтино.

Напоследния търг все пак се яви един участник, който купи терена, без да наддава за началната цена от 2,860 млн. лв. (без ДДС).

Купувач е шуменската фирма „Виас“ ЕООД на бизнесмена Веско Василев, който е собственик на още един имот непосредствено до зала „Арена Шумен“. Там Василев строи хотел, а изпълнител на обекта е дружеството „Джи Пи груп“, което построи и зала „Арена Шумен“.  Теренът, върху който се изгражда хотелът, е от 10 декара и беше купен от Василев през 2017 г. за 1,3 млн. лв.  Освен хотел, собственикът ще строи в имота плувен басейн и спортни игрища.

Снимка: Диана Желязкова

Новият парцел, който Василев купи до „Арена Шумен“, е от 26 дка. Имотът беше пуснат от Общината на търг на 15 февруари с начална цена от близо 2.9 млн. лв.  При първоначалното обявяване на имота през 2017 г. теренът беше разделен на две части. По-големият парцел с площ 23 дка беше предвидена за жилищно строителство, а малкият парцел от 4 дка беше планиран за търговски комплекс. Лицензиран експерт оцени двата имота съответно на 4,9 млн. лв. и на 934 хил. лв. без ДДС. Тогава кметът Любомир Христов обяви, че ако двата парцела бъдат продадени, средствата ще се използват за облагородяване на района около залата, както и за изграждането на две кръгови кръстовища до нея. Тъй като купувачи не се явиха, Община Шумен плати от собствените си средства близо 4 млн. за благоустрояването на района, в това число и за двете кръгови, всяко от които струваше над 1 млн. лв. 

Кандидати за имота не се появиха и през следващите години до последния търг през март 2021 г.  Междувременно, съгласно закона, първоначалната цена на парцела беше намалявана при всеки следващ търг и стигна по последната цена от 2 860 000 лв.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам