BG | EN

Адмнистрацията в Шумен мълчи за награда, отнета й за плагиатство

Заместник-кметът по образование и култура Найден Косев
Снимка: radian.bg

Община Шумен запазва пълно мълчание по темата за отнетата й заради плагиатство награда. Няма информация за наказания, извинения или каквито и да било други мерки най-малко в подготвилото плаката общинско предприятие по туризъм, пише регионалното издание „Радиан“, като припомня, че на 11 май журито на Националния конкурс READ&TRAVEL е отнело заради плагиатство наградата в категорията „Най-оригинален плакат за събития в областта на културния туризъм” на община Шумен за плаката на Международния исторически фестивал „Доблест и слава”.

Мълчание по темата запазил днес и ресорният заместник-кмет Найден Косев, когато председателят на комисията по култура Венцислав Венков директно го попитал на по време на заседанието на ОбС-Шумен как се е стигнало до това унизително отнемане на наградата и кой ще понесе отговорност за това. Той подчертал, че е искал да получи отговори и обяснения и по време на заседанието на постоянната комисия, на нито Найден Косев, нито директорът на общинското туристическо предприятие Иванка Стоянова отишли на заседанието.

Косев днес пренебрегнал всички въпроси на Венков по тази тема. Самата Иванка Стоянова също присъствала в сесийната зала, но не взела нито веднъж думата, въпреки директните въпроси на трима общински съветници към нея по повод представения годишен план за работата на туристическото предприятие.

Оказало се, че самият план също бил обект на много критики. „Защо този план се приема чак през май, защо вече 3 години няма стратегия за работа на общинското предприятие по туризъм, защо директорът на предприятието не благоволи да дойде на комисия и да отговори на въпросите на съветниците“, попитал председателят на комисията по култура. Друг съветник, пък, заявил, че предвидените в новия план дейности са копирани от плана за 2015 година, а трети попитал защо предприятието по туризъм получава 6 хил. лв. за купуване на косачка, но не е предвидило нито лев за популяризиране на туризма в социалните мрежи.

На въпросите отговорил само зам.-кметът Косев, като обяснил, че бюджетът, който туристическото предприятие получава, е увеличен двойно – от 100 хил. лв. през 2015 г. на 204 хил. лв. през 2017 г.  Приходите на дружеството пък се увеличили от 43 хил. лв. на 74 хил. лв., а общината от година и два месеца подготвяла програма за развитието на туризма и щяла да я представи за обсъждане на съветниците.

Журито на Националния конкурс READ&TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”) на Международното изложение „Културен туризъм 2018” – Велико Търново, в началото на месец май е отнело наградата в категорията „Най-оригинален плакат за събития в областта на културния туризъм” на община Шумен за плаката на Международният исторически фестивал „Доблест и слава” (2017 г.) с мотива, че „Наградата е дискредитирана с участие на плакат с незаконно ползвана авторска рисунка  от интернет, без предоставяне на доказателства за авторски права върху изображението при наличието на жив автор – художникът на копираната рисунка на художника Джузепе Рава (Giuseppe Rava- Crusder Кnights).“

„Участникът в конкурса  – община Шумен, е подведен от рекламната агенция, на която е възложил изработването на плаката за Международния фестивал „Доблест и слава”, в област извън неговите компетенции. Рекламната агенция представила за изработен от нея плакат – плагиатско копие на рисунката на Giuseppe Rava, е получила заплащане от община Шумен за това, без да посочи името на автора на плаката или да докаже съавторство с носителя на авторския продукт. Като изпълнител на поръчката на община Шумен, рекламната агенция носи пълна отговорност за действията си, съгласно Закона за авторското право и сродните му права”., посочило още в мотивите си за отнемане на наградата журито.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините