BG | EN

Община Шумен е платила 120 хил. лв. за паркоматите, които НАП запечата заради нарушения

Екип на НАП запечатва паркомат в центъра на Шумен, тъй като устройството не издава касов бон, Снимка: Radian.bg

Близо 120 хил. лева е струвало на Община Шумен изграждането на системата за кратковременно паркиране в синята зона в Шумен. През февруари екипи на Националната агенция за приходите (НАП) запечатаха паркоматите в Шумен, тъй като не издават касови бележки.

В отговор на общинската администрация на питане, отправено от общинския съветник Веселин Пенчев се съобщама, че Община Шумен е платила 119 829 лв. без ДДС за доставка и инсталация на софтуерно приложение за управление и контрол на паркирането; доставка и инсталация на 10 паркомата и на 5 GSM/GPRS устройства за проверяващите; за включване на системата и свързването с мобилните оператори за SMS самотаксуване, както и обучение на общинските служители.

Фирмата, извършила доставките и услугите е „2 плюс България“ АД, съобщава кметът, цитиран от местното издание „Радиан“. За изграждане на системата са били сключени два договора. Цената на един паркинг автомат по първия договор е 10 599 лв. без ДДС, а по втория – 10 956 лв. без ДДС. Фирмата поема техническото обслужване на доставените устройства за срок от 12 месеца.

Още в края на миналата година, обаче, шуменски общински съветници алармираха, че паркоматите не издават касови бележки и трябва да бъдат спрени като незаконни. Тогава, пред членовете на икономическата комисия на местния парламент, управителят на общинското предприятие „Общински жилища и имоти“ Юлиян Вълчев е заявил, че няма нарушение на закона, като се позовал на нормативната уредба, според която фискалните устройства трябва да се модифицират най-късно до 31 март и обещал, че в този срок паркоматите ще бъдат оптимизирани така, че да издават касови бележки.

На 1 февруари т.г. екипи на НАП са започват процедура по запечатване на паркоматите, като поставят официално съобщение върху устройствата, че са открити нарушения по закона за ДДС. Причината е, че устройствата не издават касов бон, с което се нарушават разпоредбите на МФ. Нарушението е установено след проверка на данъчен екип, който констатира, че паркоматите не са фискализирани. По-късно за констатираното нарушение е съставен акт на Юлиян Вълчев. Според юристи, глобата за подобно нарушение е между 1000 и 5000 лв.

Приети са действия за фискализиране на паркинг автоматите, които се надяваме да приключат в най-кратък срок, заявява кметът Любомир Христов, цитиран от шуменските медии. Не става ясно, обаче, дали са потърсени неустойки от фирмата – доставчик заради нефискализираните паркомати и ще има ли наказани за създадената ситуация.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините