BG | EN

Община Шабла обяви поръчка за проектиране и изграждане на Център за пострадали червеногуши гъски

Червеногуша гъска
Снимка: Фейсбук

Община Шабла обяви обществена поръчка за проектиране и изграждане на Център за временно настаняване и първа помощ на пострадали червеногуши гъски. Стойността на поръчката е малко над 134 000 лв. Срокът за приемане на офертитте е 23 август 2021 г.

Обекстът се финансира по проект: „Подобряване природозащитното състояние на червеногушата гъска, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 -2020, Приоритетна ос „НАТУРА 2000 и биоразнообразие“.

Центърът ще бъде изграден чрез поставяне на леки биотехнически съоръжения на терен с площ 15 500 кв. м, собственост на Община Шабла. Предвижда се в рамките на терена, около 800 кв. м, да са заградена и покрита с мрежа площ, включваща и навес до 50 кв. м. Цялата заградена площ ще бъде до 6 дка. Предвижда се също в имота да бъдат поставени 3 самостоятелни преместваеми обекта (фургони) – склад за храна и инвентар, манипулационна и административна част.

В заградената територия ще бъдат настанявани бедстващи червеногуши гъски и други видове птици, на които при необходимост ще бъде оказвана първа помощ до изпращането им в Спасителен център или до възстановяването и освобождаването им обратно в природата. Ще бъде изграден и филтър за обеззаразяване, захранване с ток и вода, както и система за видеонаблюдение, пише още в описането на поръчката.

Червеногушата гъска е малка само 55 см и търси защита от хищници. Това е и един от най-застрашените видове гъски в целия свят.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините