BG | EN

Община Чепеларе спечели в съда битката за информационния център „Чудните мостове“

Павилионът до ТИЦ „Чудните мостове“ – частен бизнес за сметка на Община Чепеларе
Снимка: otzvuk.bg

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Общинския съвет в Чепеларе, с което областният управител на Смолян Недялко Славов получи за три години сградата на Туристическия информационен център (ТИЦ) в природната забележителност Чудните мостове край чепеларското село Забърдо.

Битката за Центъра се води между кмета на Чепеларе Славка Чакърова и кмета на село Забърдо Валентин Черпоков и включилата се на страната на Черпоков местна структура на ГЕРБ, която въвлече в схватката и областния управител Недялко Славов (председател на ГЕРБ – Златоград), пише регионалното издание „Отзвук“. Тя започнала през май, миналата година, със заповед на Чакърова за преустановяване дейността на ТИЦ “Чудните мостове“ и съкращаване на двете служителки, работещи там. Назначената от кмета на Чепеларе комисия установява, че непосредствено до общинския ТИЦ са били разположени четири маси за извършване на търговска дейност, кафе-автомат, хладилна витрина за безалкохолни напитки и павилион за топли закуски, за които не са заплащани никакви такси. А павилионът и кафе-автоматът били свързани с електрическата мрежа на центъра без разрешение, без да е било плащано на общината за ползване на електричество. Събраните такси от санитарните възли, използвани от туристите, от началото на годината са били едва 120.00 лева. Тези средства не са внесени по сметка или отчетени в касата на Община Чепеларе, било записано в констативния протокол на комисията.

През юни м. г. областният управител Недялко Славов след среща с председателя на Общинския съвет Росица Черпокова – дъщеря на Валентин Черпоков, и ръководителя на групата съветници от ГЕРБ Искрен Бозов изпратил писмо до кмета на Чепеларе, с което поискал общината да му предостави безвъзмездно за ползване туристическия информационен център. Последвало и решение на ОбС за допълване на годишната програма за придобиване, управление и разпореждане с имоти и вещи общинска собственост през 2017 г. като в нея бил включен и ТИЦ „Чудните мостове“. Доминираният от ГЕРБ общински съвет взел решение и да предостави на областния управител безвъзмездно за срок от 3 години сградата – публична общинска собственост. Актът на Общинския съвет обаче бил обжалван от кмета Славка Чакърова в Административния съд в Смолян.

Магистратите в Смолян отсъдили в полза на областния управител и управляващата партия, като потвърдили решението на Общински съвет – Чепеларе като мотивирано, правилно и законосъобразно.

Според върховните съдии обаче решението е немотивирано, а включването на имота в годишната програма за 2017 г. е незаконосъобразно. „Общинският съвет в Чепеларе не е доказал наличието на една от предпоставките на чл.12, ал. 3 от Закона за общинската собственост, а именно, че този имот не е необходим за нуждите на органите на общината или на юридически лица и звена на общинска бюджетна издръжка“, пише в решението на съда. Съдебният акт е окончателен и не подлежи на обжалване.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините