BG | EN

Община Царево се готви да продаде 720 дка край морето

Община Царево се готви да продаде имот с площ над 720 дка., намиращ се близо до морето. Това става ясно от решение на местния общински съвет. То е взето на 16 август т.г., малко преди да изтече мандатът на сегашната местна власт, пише Mediapool. Продажбата е подкрепена от кмета Георги Лапчев, който по време на заседанието заявява, че това е правилната посока на развитие на общината в бъдеще.

Решението на съветниците обаче е спряно от областния управител на Бургас Пламен Янев. Според него процедурата е опорочена, тъй като при гласуването не е била предоставена цялата информация за имота. Той е отдаден под аренда за 35 години, т.е. до 2049 г. Царево би следвало да получава доходи от него.

Въпреки че решението е спряно, казусът не е приключен окончателно. Действията на областния управител подлежат на съдебно обжалване.

Колкото квадратен метър балатум

Имотът се намира в местността „Вертути“ в Царево. Теренът е в близост до плажовете „Арапя“ и „Оазис“. В момента е отреден за отглеждане на лозя и отдаден под аренда. От заседанието на общинския съвет на 16 август не става ясно каква е причината за продажбата. „Против“ тогава гласуват само двама от присъстващите – Станислав Добрев и Емил Пейчев („Продължаваме промяната“).

Пейчев е виден противник на кмета Георги Лапчев, който е подкрепян от ГЕРБ и управява община Царево от 2011 г. досега.

Още в деня на катастрофалното наводнение на 5 септември Пейчев напомни, че многократно е критикувал Лапчев за безразборното застрояване в района и засипване на дерета, които би следвало да поемат придошлите води.

Мотивирайки вота си „против“ продажбата на имота от 720 дка той заявява, „че модерните хора търсят модерни финансирания, а не продават територии, за могат да оцеляват по някакъв начин“.

В отговора на Лапчев няма нищо конкретно по казуса с имота. Вместо това той обвинява Пейчев, че плюе родния си град, за да стане известен.

„Единствени вие сте тези, които хейтите. И под вие, имам предвид вас лично. Защото останалите трима не го правят. Вие обаче изпитвате много странно, перверзно желание, от това да си плюете в собствения град. В желание да придобиете колкото се може повече известност. Тя обаче е печална“, казва Лапчев.

След това Пейчев подава сигнал до областната администрация. Неговата главна критика е, че общината се готви да се раздели с имота на цена, по-ниска от това, което би взела от наема.

„Лапчев и сие решиха да продадат 820 дка общински терен с лозя в местността „Вертути“ за около 0,90 ст. на кв. метър? Кажи речи по-малко, отколкото струва кв. метър балатум.

И това при положение, че за 721 дек. от тези 820 дек. има договор за наем за 35 години, срещу когото общината ще получи 1.5 млн. лева. А нашите търгаши искаха да продадат лозята за 800 – 900 000 лв.“, написа той във фейсбук.

Мълчание

От община Царево засега не са коментирали темата. Опитите на Mediapool да получи някаква позиция от тях се оказаха неуспешни след като няколко души от администрацията си прехвърляха топката и обясняваха, че не са запознати с казуса.

От областната администрация пък твърдят, че продажбата на общински имоти в края на мандата на местните власти е практика. След последното заседание на общинския съвет е взето решение да се продадат още два имота. Те са в местността „Елхов дол“. Единият е с площ 5.5 дка, а другият е над 87 дка.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините