Община Харманли връща в държавния бюджет пари заради нарушения в обществената поръчка за автобусен превоз

Снимка: Иван Атанасов

Кметът на Харманли е извършила нарушения при възлагането на поръчката за обществен превоз на пътници по автобусни линии на общинската, областната и републиканска транспортни схеми през 2020 година. Това установи проверка на Специализирана прокуратура, започнала след сигнал на един от участниците в процедурата. Община Харманли ще трябва да върне в държавния бюджет 8 102 лв. Прокуратурата, обаче, не е открила данни за набавяне на облага за кмета.

В сигнала си, подаден през февруари 2020 г., един от участниците в обществената поръчка – Васил Салапатов твърди, че ЕТ „Митко Русев“ е обявен за спечелил обществената поръчка по критерий най-ниската цена, а впоследствие, в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), с него е сключен договор на по-високи цени.

От прокуратурата са извършили проверка и са констатирали, че по случая от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е извършена финансова инспекция на Община Харманли за законосъбразността на поръчката. Тази институция е констатирала, че от Общината са изплатили на „ЕТ „Митко Русев“ неправомерно средства. Въз основа на установеното нарушение Община Харманли ще връща в държавния бюджет 8 102 лв, които след това трябва да си поиска от „ЕТ „Митко Русев“, на когото неправомерно са били преведени парите.

Кметът Мария Киркова е била санкционирана по административен ред за извършени нарушения.

Заключението на Специализираната прокуратура е, че кметът е нарушила служебните си задължения, като възложител на обществената поръчка, като е сключила договор ЕТ „Митко Русев“ в нарушение на от ЗОП и Наредбата към него. Тези нарушения, обаче, не разкриват набавяне на облага и не са довели до немаловажни вредни последици, смятат от държавното обвинение.

Освен това кметът е санкциониран по административен ред от АДФИ и поради липса на данни за престъпление от общ характер не се налага възобновяване на Административно наказателно производство с оглед избягване на двойна наказуемост.

Така с мотива, че липсва престъпление, от Специализираната прокуратура отказват да образуват Наказателно производство по случая.

Обществената поръчка „Извършване на обществен превоз на пътници по автобусни линии от общинската, областната и републиканска транспортни схеми, съгласно маршрутни разписания по обособени позиции.“ беше обявена първоначално през 2018 г., но след това беше прекратена. Последва втора, която беше финализирана в началото на 2020 година, а по-късно обжалвана от един от участниците заради нарушения.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам