BG | EN

Община Смолян няма целева програма за овладяване на популацията от безстопанствени кучета

Глутница кучета чакат до оградата на детската градина на Каптажа. Снимка: Архив „Отзвук“

Общината Смолян е една от малкото в страната, която няма разработена целева програма за овладяване на популацията от безстопанствени кучета и предпочита да работи на парче, използвайки стари и вече отречени практики, пише регионалното смолянско издание „Отзвук„.

За периода 2013-2017 г. Общината е похарчила близо 60 хил. лева за отстраняване на проблема с безстопанствените кучета и той все още не намира своето ефективно решение, независимо от очакванията на гражданите, допълва изданието.

Граждани от смолянския кв. „Каптажа“ са алармирали общинските съветници от местната група КРОС за проблемите с безстопанствените кучета, след като преди това са сигнализирли многократно общинската администрация, но безрезултатно. А на последната среща с КРОС жителите на квартала са предоставили и подписка с настояване за незабавно решаване на тази недопустима за 21 век ситуация.

„Коалиция за развитие на община Смолян (КРОС) с тревога следи развитието на кризата с безстопанствените кучета на територията на общината. Последният случай с масовото отравяне на животни в кв. „Каптажа“ е само поредният епизод от нея и считаме, че трябва да се намери нов подход и решение на проблема.“ Това се казва в прессъобщение на местната коалиция, разпространено в петък и цитирано от „Отзвук“.

От коалицията са завили, че ще настояват ръководството на общината да изработи програма за справяне с проблема с безстопанствените кучета, каквито повече от 200 български общини вече имат и изпълняват успешно. „Ще настояваме ръководството на общината да определи сграда извън населените зони, в която да се изгради с минимални средства приют за настаняване на кастрирани и обезпаразитени кучета до намиране на собственик или за доживотно отглеждане”, са думите на Кирил Хаджихристев, председател на КРОС, цитирани в пресъсобщението.

Ще поискаме общината да установи контакт с фондация „Четири лапи“, които ползват модерна методология и практика за разрешаване на този проблем, допълва още Хаджихристев, цитиран от смолянското издание.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините