Община Смолян иска безлихвен заем от 2 млн. лв., за да купи сметосъбираща техника

С 24 гласа „за“ и без „против“ и „въздържали се“ Общинският съвет разреши на кмета Николай Мелемов да кандидатства за кредита.
Снимка: „Отзвук“

Общинските съветници в Смолян разрешиха на местната администрация да кандидатства за безлихвен заем от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Със средствата в размер на 2 млн. лв. Община Смолян иска да купи сметосъбираща техника, с цел реализация на идеята за създаване на общинско дружество, което да поеме чистотата, сметоизвозване и другите комунални дейности.

По думите на кмета Николай Мелемов това е първата стъпка, след което ще се търси и друг заем, съобщава регионалното издание „Отзвук„..

Искането на общинската администрация са подкрепили всички присъствали на заседанието съветници, с изключение на Филип Топов, който е отказал да гласува, изразявайки съмнение, че Общината ще вземе заема, ще купи техниката после да я даде под наем. „Защо тогава организираме обществени поръчки за фирми, които трябва да представят списък с техника“, пита Топов.

Съветниците от БСП са подкрепили идеята за създаване на общинско дружество, което да поеме чистотата, сметоизвозване и другите комунални дейности, като критикуват обаче липсата на бизнес-план, както и внасянето на предложението в последния момент.

Според ГЕРБ вземането на решението е важно за създаването на общинско предприятие за сметосъбиране, тъй като следващото редовно заседание на управителния съвет на ПУДОС е чак през пролетта и шансът за заем ще бъде изпуснат.

По информация на зам.-кмета Мариана Цекова, цитирана от „Отзвук“, в момента сметосъбирачните автомобили в Смолян са 7. Само за техниката на бъдещото предприятие ще са необходими 3,5 – 4 млн. лв., посочва още тя.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам