Община Смолян е осъдена заради незаконно поставени съоръжения в частен имот

Шахтата, която Община Смолян е изградила в имота на сем. Сиракови
Снимка: „Отзвук“

Община Смолян ще трябва да плати обезщетение от 6 480 лв. и да премахне шахти и канализация, незаконно изградени в имота на смолянско семейство. Това постанови състав на Смолянския окръжен съд по казус, по който семейството търси правата си повече от 8 години.

По време на първия етап на т. нар. „воден цикъл“ в Смолян местната администрация сложила ръка на имота на Катя и Искрен Сиракови с незаконни разрешения за строеж, разказва местното издание „Отзвук„. На мястото, където смолянчани планирали да изградят семеен хотел, изникнали ревизионни шахти и канализация, без имотът да бъде отчужден по законен ред.

Сагата на семейство Сиракови започва през лятото на 2011 година, когато съпрузите работят в чужбина. Връщайки се в Смолян те виждат в имота си построените шахти. При опита да изяснят какво се е случило разбрират, че има „тайна“ заповед на кмета, с която е учредено право на преминаване в полза на Община Смолян. А самата заповед им е била дадена чак през 2012 година.

Собствениците на имота завеждат дело срещу въпросната заповед и тя е отменена от Административния съд в Смолян. След това решават да си търсят правата отново в Административния съд и за причинените им вреди от незаконните актове на администрацията по Закона за отговорността на държавата и общините. При което разбират, че обявената за нищожна заповед всъщност е била издадена постфактум само за прикриване на незаконно извършените по-рано действия по завземане на имота им от кмета на Смолян. В края на 2016 г. Смолянският административен съд осъжда Община Смолян да плати обезщетение от 13 526 лв., както и законна лихва в размер на 5 495 лв. Върховният административен съд обаче отменя това решение с мотив, че вредите са причинени не след издаването на обявената за нищожна заповед на кмета, а по-рано при други незаконни действия и актове.

Миналата година Сиракови завеждат и трето дело, този път в Районния съд за обезщетение за незаконно ползване на имота. В понеделник Смолянският окръжен съд потвърждава решението на първоинстанционния съд, с което Община Смолян е осъдена да заплати обезщетение от 6 480 лв. за незаконното ползване на имота, както и да премахне за своя сметка изградените съоръжения – канализационни тръби, клонове на канализационен колектор за отвеждане на отпадъчни води, събирателни ревизионни шахти.

Дали ще бъде премахната канализацията, изградена незаконно от Общината по време на първия етап на „водния цикъл“, ще реши Върховният касационен съд, ако има касационно обжалване.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам