BG | EN

Община Смолян е осъдена да плати за щети по автомобил, попаднал в дупка на пътя

В тази дупка е хлътнала колата на пострадалия и тя отново зее страховито. Снимка: otzvuk.bg

С решение на Смолянския районен съд Община Смолян е осъдена да плати за щети по автомобил, попаднал в дупка на пътя. Иницидентът е от 2014 година, но на същото място дупка има и днес се разбира от материал по темата на регионалното издание „Отзвук“.

Инцидентът станал на 4 август 2014 г., пише в материалите по делото, цитирани от смолянското издание. Около 13,20 часа смолянчанинът Костадин Сунков шофирал към пазара в квартал Устово. Веднага след като завил надясно по стръмна улица автомобилът му попаднал в дупка с диаметър 90 см и дълбочина 14 см., която нито била обозначена, нито обезопасена и трудно може да се избегне. В следствие на пропадането е била увредена ходовата част на автомобила „Мерцедес 320 CDI 4 Matic“.

На място е бил съставен протокол от служители на „Пътна полиция“, а тъй като автомобилът е имал каско, е бил уведомен и застрахователят. При извършения оглед е бил установено, че от пропадането в ямата е спукана лявата въздушна възглавница и е повреден преден ляв амортисьор. Застахователят е заплатил сумата за ремонт и е потърсил през ноември 2014 г. Община Смолян да възстанови щетите.

От години не е подновявана настилката на терена на пазара в Смолян. Кърпежите не помагат, защото асфалтът се изнася още след първия дъжд, оплакват се продавачи, принудени да гледат тъжната и грозна картина ежедневно.Снимка: otzvuk.bg

От администрацията на кмета Николай Мелемов оспорили иска като недопустим и неоснователен. Според юристите на Общината не било ясно дали собственикът на автомобила – пловдивско дружество, е имал валидно сключена „Гражданска отговорност” както и къде точно е станало произшествието. Според тях водачът също е допринесъл за причиняване на щетите, като е могъл и бил длъжен да съобрази поведението си и скоростта за движение с конкретната обстановка, а в случай на необходимост да спре, можел е и да заобиколи дупката, или да премине над нея. От администрацията посочили и, че не може да се определи кой е стопанинът на пътя – дали Община Смолян или Агенция „Пътна инфраструктура“.

Снимка: otzvuk.bg

Според съда, обаче, искът е основателен и доказан. Улицата се намира в населено място и не е част от републиканската пътна мрежа, а представлява местен път. Община Смолян е задължена да осъществява дейностите по поддържането, включително да означи съответната неравност – дупка с необходимите пътни знаци, с оглед предупреждаване на участниците в движението, както и да отстрани съответни препятствия във възможно най-кратък срок. „Налице е виновно и противоправно бездействие на Община Смолян и тя носи отговорност за причинените от произшествието вреди“, пише в съдебното решение, цитирано от „Отзвук“. Според магистратите в конкретната обстановка не било възможно да се заобиколи дупката или да се премине над нея. Видно от протокола за ПТП се установява също, че дупката се намира на средата на пътното платно и избягването й е практически невъзможно.

Община Смолян е осъдена да заплати на застрахователната компания 1 560,34 лв. за изплатена щета, 475,65 лева мораторна лихва за забава и още 260 лева деловодни разноски.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в двуседмичен срок.

Пазарът в Устово от години прилича на терен след солидна бомбандировка. Огромни ями са зейнали навсякъде. Някои от дупките са дълбоки повече от 20 сантиметра и крият риск не само за шофьорите, но и за пешеходците, посочва в заключение „Отзвук“ като прилага и показателен снимков материал.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините