Община Смолян е осъдена да плати близо 20 хил. лв. на мъж, счупил крака си на заледена улица

Улицата, на която е станал инцидентът.
Снимка: Елена Павлова

Обезщетение от близо 20 хил. лв. е осъдена да плати Община Смолян на мъж от областния град, пострадал след падане по заледена улица. Смолянският окръжен съд е категоричен с решението си, че причината за инцидента е неосъществената от Община Смолян необходима и адекватна на обстановката дейност по поддържането на улицата в безопасно състояние за придвижване на хора и превозни средства.

Инцидентът станал на 7 февруари 2020 г. на ул. „Христо Смирненски” № 1 – близо до офиса на „Еконт” на Стария център. Потърпевшият Румен Беев работи като сервитьор в курорта Пампорово. Около 9,00 часа тръгнал на работа, като имал уговорка с колеги да пътуват заедно. При пресичане на пътното платно, за да отиде до колата, където го чакали другите, мъжът се подхлъзнал на заледената улица и паднал. Пътят не бил нито опесъчен, нито третиран с препарат против замръзване. Пристигналият на място медицински екип на Спешна помощ установил, че нараняванията на Беев са сериозни и пострадалият веднага е транспортиран и приет по спешност за лечение в смолянската болница. На 10 февруари е опериран, като са му поставени пирон и винтове в счупения крак. И до днес мъжът страда от болки, получава отоци. Походката му също е нарушена.

Искът на Румен Беев е за 30 хил. лв. обезщетение за причинените му неимуществени вреди, както 1780 лв. имуществени – платените консумативи за операцията.

Юрисконсултът на Община Смолян Златко Карамучев оспорва иска, с мотив, че става въпрос за трудова злополука и работодателят на Беев би следвало да е отговорен за това. В същото време твърди, че мъжът е извършил нарушение на Закона за движение по пътищата. Според Карамучев пешеходците трябва да се движат по тротоарите и само при изключение – по пътното платно. „Тротоарите са били почистени и проходими за движение на пешеходци при зимни условия. Само по себе си наличието на снежна покривка не прави използването на пътното платно или тротоара невъзможни за движение, а затруднени”, е становището на юрисконсулта, който най-вероятно не е виждал улицата (на снимката), където от едната страна липсва тротоар и няма друг начин да се стигне до чакащия автомобил.

„Самоуверен и самонадеян ищецът явно е пренебрегнал зимната обстановка и при наличието на тротоари за пешеходците, по които е следвало да се движи, той е предпочел пътното платно, като е осъзнавал риска за евентуално настъпване на вреди от пресичането”, добавя още Златко Карамучев и настоява като помагач да бъде привлечена „ИСА 2000” – фирмата-изпълнител на обществената поръчка за зимно поддържане в областния град. Според Окръжния съд, обаче, за да възникне отговорността на дружеството за некачествено изпълнение на възложената работа, е необходимо възложителят да е направил своите възражения. „В този случай, след като Общината е приела, че възложената работа по зимното почистване на улиците е извършена съобразно договора, платила е на изпълнителя без удръжки и санкции договореното възнаграждение за месец февруари 2020 година, то е неоснователно твърдението, че изпълнителят следва да носи солидарна отговорност”, пише в мотивите на съда.

 „Общината не е изпълнила законовото си задължение да приведе тази част от уличната мрежа в състояние, непозволяващо инциденти, поради което следва да понесе отговорност за бездействието на съответните длъжностни лица, отговарящи за почистване на този участък”, пише в решението на Окръжния съд. Магистратите посочват още, че е неоснователно възражението за съпричиняване на нараняванията. Както от свидетелските показания, така и от заключението на вещото лице се установява, че от едната страна на ул.“Христо Смирненски“, няма тротоар и не е извършено нарушение на Закона за движение по пътищата.

Смолянският окръжен съд осъжда Община Смолян да плати 15 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди, 1780 лв. за имуществени вреди, 1335 лв. адвокатско възнаграждение и 780 лв. разноски по делото за експертизи.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам