BG | EN

Община Сливен отлага поне до есента инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици

Илюстративна снимка: Иван Атанасов

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици.

Това е било решено на среща между кмета на Сливен Стефан Радев и общински съветници, съобщиха от общината.

До решението се е стигнало след разискване на различни мнения и предложения по темата, както и анализ на пазара на ел. енергия, който по последни данни, е определен като твърде променлив, динамичен и рисков, обясняват от общинската администрация.

Темата отново ще бъде дискутирана през есента, след проучване на пазара.

Работата по идеята за изграждането на фотоволтаици, които да доставят електричество за собствена консумация на общината и да намалят сметките за електроенергия, започна през миналата година, въпреки че идеята се е обмисляла още от края на 2021 г.

Бизнес-проектът предвижда изграждане на две идентични фотоволтаични централи с мощност по 3,5 мегаватчаса. Средствата за едната от тях вече са осигурени от постъпления в размер на 4,8 млн. лева по договор за възмездно право на строеж, припомнят от община Сливен. За изграждане на втората ще се използва заем до 5 млн. лева, при изгоден лихвен процент и срок за изплащане от 15 години, 2 от които са гратисен период.

Към момента Общината разполага със становище от „Електроразпределение Юг“ и окончателен договор за присъединяване към електрическата мрежа, технически проект и разрешение за строеж.

Проект за фотоволтаичен парк скара кмет и областен управител в Сливен

„На практика можехме да започнем изграждането още в началото на 2024 г. В същото време ситуацията е динамична – има голяма волатилност на цените на ел. енергията“, е заявил кметът на Сливен Стефан Радев. Той цитира данни от последните месеци за средната цена на търгуваната електроенергия на българския пазар. Цифрите, по думите му, пораждат редица въпроси, неясноти и колебания дали Общината да продължи работата по този проект. Към мнението му, според пресцентъра на Общината, са се присъединили и общинските съветници.

В рамките на продължилите дискусии около различни алтернативи, е решено временно отлагане на дейностите по изграждане на фотоволтаичния парк. Обсъждането ще продължи наесен, като Общината остава отворена за предложения и мнения, уверил кметът на Сливен.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините