BG | EN

Община Силистра е санкционирана за забавен строеж на велоалеи

Велоалеите зарадси чието забавено строителство е санкционирана Община Силистра
Снимка: Димитър Пецов

Община Силистра е била санкционирана  от управляващия орган заради забавеното изпълнение на проект за велоалеи по европрограма.

Това става ясно от разпореждане на силистренския Административен съд от 1 септември, с което е образувано дело по жалба на кмета на общината Юлиян Найденов срещу наложената санкция.

Проектът е на стойност 2.3 млн. лв. с ДДС в частта за изпъление на велоалеите и беше възложен на “Ай Ти Ди груп“, с  която е сключен договор за изпълниние на стойност 2.4 млн. лв. с ДДС.  

Управляващият орган е обосновал решението си въз основа на констатация, че строежът е приключил с 451 дни забава от крайната дата, до която е следвало да приключи строителството съгласно сключения договор с фирмата изпълнител.

Кметът на Силистра поиска 5 млн. лв. заем за „дофинансиране“ на европроекти

Санкцията е заради снизходителното отношение на кмета на Силистра към фирмата изпълнител, която по този проект спечели лъвския пай от поръчките.

С бездействието си да потърси отговорност от изпълнителя за допуснатата забава, бенефициерът, който в случая е кметът на Община Силистра, е нарушил принципа на добро финансово управление по смисъла на европейското законодателство, пише в мотивите за налагане на санкциите. Освен това, чрез бездействието си той е нарушил и принципите на икономичност, ефикасност и ефективност. Кметът не е съгласен и оспорва това.

Но според органа, наложил санкцията, с приемането на забавено изпълнение без да се потърси отговорност на изпълнителя, бенефициерът конкретно е нарушил принципа на икономичност, тъй като не може да удостовери, че е използвал предоставените му ресурси своевременно, в подходящо количество и качество и на добра цена, което съставлявало нередност.

Това не е първата санкция, която е наложена на Община Силистра по този проект. Както вече “За истината”, обяви санкции в размер на 25 % от 1,2 млн. бяха наложеи заради избора на изпълнител на велостоянките, които бяха изградени по велоалеите. Тази поръчка пак беше спечелена от “Ай Ти Ди” груп ЕООД, заради която е наложена санкцията и за забавено изпълнение по договора.

Без изненади: Община Силистра отново избра дружество на Маджо за доставките на горива без конкуренция

Проект също така беше спиран в хода на изпълнение, защото бяха направени съществени изменения в сравнение с първоначалния вариант на инвестиционния проект на общината и те трябваше да бъдат съгласувани.

А относно финансирането на проекта, кметът на общината убеди общинските съветници в началото на 2023 г. да одобрят заем  от Фонд Флаг. Заемите целяха да обезпечат редовните плащания на общината по проектите до възстановяване на средствата от управляващия орган. 

Повече за взетите заеми можте да прочетете тук.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините