Кметът на Севлиево прехвърли казуса с горене на боклук край с. Върбовка на екоинспекцията във Велико Търново

В Регионалното депо за отпадъци в Севлиево засега не е питано дали би приело опасни отпадъци от с. Върбовка, павликенско
Снимка: „За истината“

Кметът на Севлиево Иван Иванов не се ангажира с каквато и да било позиция за евентуалната инвестиция край павликенското село Върбовка, част от която е електроцентрала, захранвана от изгарянето на огромни количества отпадъци.

Това става ясно от отговор на Иванов след питане от петима членове на Инициативен комитет за събиране на подписи срещу изграждането на „логистична и складова база за добив на каменни фракции, завод за каменна вата и електроцентрала към него“, за чиято работа ще се изгарят тонове боклук. Инвестиционното намерение е на дружество „Петрургия“, собственост на Румен Гайтански-Вълка. Трима от авторите на питането са и общински съветници от три различни политически групи в Общински съвет на Севлиево – „Ние, гражданите“, „Демократична България“ и местна коалиция ВМРО – Българско национално обединение.

В Общината не е постъпвало искане от „Петрургия“ ООД за

депониране на опасни отпадъци

на регионалното депо в града.

Що се отнася до потенциалните рискове за населението и околната среда, според кмета Иван Иванов „компетентен орган е РИОСВ Велико Търново“.

Питането е провокирано от обстоятелството, че Община Севлиево е собственик на 68% от капитала на „Регионално депо за отпадъци Севлиево“, в което е съдружник с Общините в Дряново и Сухиндол. С въпросите към Община Севлиево от Инициативния комитет търсят отговор дали е проявен интерес, свързан с предвидената дейност на „Петрургия” за временно съхранение на горими отпадъци (RDF модифицирани горива, получени от отпадъци), проявен ли е интерес от дружества, в това число „Петрургия“, за изграждане на площадка за временно съхранение на същия тип горива, или за депониране на сгурия, шлака и дънна пепел от котли, отпадъци от пречистване на газове и утайки, съдържащи опасни вещества от биологично и други видове пречистване на отпадъчни води.

Авторите на питането деликатно намекват, че е добре

Община Севлиево да заеме позиция

с оглед рисковете, за които природозащитници и еколози говорят, ако се реализира инвестиционното намаренеие на „Петрургия“.

„Молим, отчитайки значението на проблема за населението в община Севлиево, важността на рисковете за земеделието, качеството на въздуха, почвите, водите, пчеларството и други стопански дейности, да вземете предвид и факта, че множеството от населението в следствие на геополитическата динамика и информационен дефицит относно конкретния казус, има нужда от мнение и отношение на местно ниво“, пише в питането, с което кметът бе приканен да сподели мнението си за инвестицията край с. Върбовка.

Отговорът на индиректната подкана гласи: „По отношение опасността за населението, компонентите на околната среда и потенциалните рискове от упоменатото инвестиционното предложение, компетентен орган е РИОСВ Велико Търново“.

Гражданското недоволство срещу завода за горене на боклуци край с. Върбовка стигна до Севлиево – тук.

Община Севлиево спестява отговор за евентуални мерки

или действия, които би предприела, ако се стигне до риск за здравето на хората и бъдещето на земеделието и животновъдството в региона. Няма съмнение, че кметът на града Иван Иванов не смята да предприема каквото и да било, щом категорично и недвусмислено заявява, че Регионалната инспекция по околна среда и води е единствения компетентен орган.

Между другото кметът на Сухиндол вече застана зад гражданите си и подкрепи тяхното недоволство, а колегата му от Павликени бе задължен от общинските съветници да гласува „против“ Доклада за въздействие на околната среда за инвестицията на „Петрургия“. Това стана след като негов заместник най-напред даде зелена светлина за горенето на тонове боклук в района.

Подкрепа за гражданското недоволство

открито заявиха областният управител на Габрово Ралица Манолова и народният представител от Севлиево Богомил Петков (Продължаваме промяната). Министърът на екологията Борислав Сандов пък обяви, че инвестиционното предложение не отговаря на принципите на кръговата икономика (кръговата икономика е модел на производство и потребление, ограничаващ до минимум отпадъците, б.ред.)на реда при управление на отпадъци и за него е наложително да има коректна експертна оценка.

Представителите на държавата в региона подкрепят повторна екологична оценка за бъдещата инвестиция – тук.

В Севлиево Общинският съвет прие декларация против изграждането на инсталация за горене на отпадъци край павликенското село Върбовка. Тя бе предложена от Станимир Стойчев (БСП) и бе подкрепена от 22 от 29 общински съветници. „Въздържал се“ гласуваха тримата от ДПС и независимият Владимир Тодоров, а Петинка Михайлова (БСП), Сюзан Садъкова (ГЕРБ-СДС) и Явор Памукчиев (ГЕРБ-СДС) не гласуваха. Нито един от седемте не обясни мотиви.

Защо гражданското недоволство срещу горенето на боклук в региона стигна и Севлиево – тук.

Макар кметът на Севлиево да не иска да се обвързва с инвестицията на Румен Гайтански, Общинският съвет го задължи да внесе декларацията в РИОСВ Велико Търново и в Министерството на климатичните промени, околната среда и водите.

Към днес в община Севлиево са събрани близо 4 хил. подписа срещу инсинераторите за изгаряне на отпадъци до с. Върбовка. В община Павликени подписите са почти 8 хил.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам