BG | EN

Община Севлиево глоби любимите си две фирми заради лошо снегопочистване

Илюстративна снимка: Емилия Димитрова

Община Севлиево наложи глоба от 10 хил. лв. на дружество по задълженията и договорите(ДЗЗД) „Зимно почистване Севлиево“ „за несправяне със снежната криза“, обявиха от институцията. Любопитното в случая е, че в дружеството влизат две от любимите фирми на местната общинска администрация, които печелят всички големи обществени поръчки.

Глобата е наложена заради късно излязла снегопочистваща техника, недостатъчно машини на терен и некачествено снегопочистване в кварталите. С тези констатации от Общината се обявиха за безкомпромисност по отношение снегопочистването и заявиха, че ще изискват максимално качество на услугата.

Всъщност това заявление е излишно, тъй като е абсолютно задължително когато има договор, качеството да е заложено в него. Още повече, че в случая би следвало да е изградено доверие между въпросното дружество и Община Севлиево, защото то чисти снега в севлиевска община от 2016 г., а за последните девет години зимното поддържане на общинските пътища и улици в Севлиево е поскъпнало три пъти, въпреки топлите и безснежни зими.

Последният договор между Община Севлиево и „Зимно почистване Севлиево“ е сключен през есента на 2022 г. и е за 2.25 млн. млн. лв., а срокът му на действие е до 2025 г. В дружеството с равни дялове (50:50) участват „Еко Традекс Груп“ от Хасково и „Инфрастроежи“ – Севлиево.

Първият договор между това дружество и Общината е за почистване на снега от 2016 г. до 2019 г. Стойността му е 1.2 млн. лв. с ДДС.

През 2019 г. е сключен нов договор за времето до 2022 г. на стойност 1.65 млн. лв. с ДДС.

Колкото и да е странно най-скъпо е струвало почистването на километър път между  2016 и 2019 г. – малко над 35 лв. с ДДС (29.43 лв. без ДДС).  През следващия тригодишен период е договорена с 15 лв. по-ниска цена за километър и сумата е малко над 20 лв. Съвсем леко е увеличението на цената за периода 2022-2025 година – 24.60 лв. (всички суми са с ДДС).

Очевидното поевтиняване на снегопочистването обаче не се отразява на крайната цена, която с всяка година е по-висока, установи „За истината“ през ноември 2022 г. Как цената на километър пробег остава ниска, а парите за снегопочистване са все повече, вижте тук.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините