BG | EN

Община Русе е забавила умишлено обявяването на местното летище за паметник на културата

Сградата на Летище Русе
Сградата на Летище Русе, проектант арх Й. Бояджиев
Снимка: Wikipedia/Y. Stoyanov

За няколко дни в края на януари т.г. без търг и конкурс Летище Русе беше дадено от Общинския съвет за безвъзмездно ползване от частно дружество през следващите 10 години. Бързането, оказва се, има своето обянение. Пътническият терминал е на път да бъде обявен за паметник на културата. За инвеститорите от “Еърпорт Русе”, които заявиха желание да възродят дейността му, това би означавало повече и по-строги изисквания при евентуални ремонтни работи.

Общината  явно не иска това да се случи, тъй като е забавила умишлено течащата процедура по предоставяне на статут почти на финалната права. Така тя защитава интересите на частната компания наемател в ущърб на интереса на гражданите и запазването на културното наследство на България. 

Възражение в частна полза

На 19 декември 2022 г. Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) даде положително становище сградата на бившето летище край Русе да бъде обявена за “недвижимо културно наследство”. По закон министърът на културата трябва в едномесечен срок да издаде заповед, с която да формализира решението, и така обектът официално да бъде защитен от събаряне или други кардинални ремонтни дейности. 

Процедурата обаче е блокирана заради внесено от Община Русе възражение. Официалната причина, заявена пред Министерството на културата, е намерението да се възстанови функцията на сградата като летище. Това научи “За истината” в отговори на свои въпроси до културното ведомство. 

Междувременно, в края на януари т.г. Общинският съвет в Русе гласува почти единодушно местното летище да бъде дадено на частната “Еърпорт Русе” за следващите десет години срещу обещание за инвестиции и цялостно възраждане на аеродрума.

Летище в риск

От отговорите на Министерството на културата става ясно още, че “представители на общината са били поканени да вземат участие в заседанието (на 19 декември м.г., когато СЕСОНКЦ гласува статута на сградата – бел.а.), но не са се явили”.

Едва след като приключи разглеждането на възражението, ще може да се пристъпи към издаването на заповед, уточняват за “За истината” от Министерство на културата без да се ангажират с конкретен срок. Дотогава инвеститорите от “Еърпорт Русе” могат да извършват необезпокоявано ремонтни дейности, с което се поставя под риск автентичния облик на Летище Русе.

Според архитекти от неправителствените организации ДОКОМОМО България и “Ново архитектурно наследство”, които в продължение на години се борят сградата на Летище Русе да бъде обявена за паметник на културата, тя е “бижу на следвоенната модернистична архитектура”. Описват я и като “най-яркият пример на следвоенен модернизъм в държавата”, но са притеснени, че частните инвеститорски интереси могат да нарушат нейната цялост.

На първия етап от инвестиционното намерение на “Еърпорт Русе” действително се предвижда “ремонт и реконструкция на пътническия терминал и перона пред него”. Ако сградата получи статут на културна ценност, правилата са такива, че инвеститорите ще трябва първо да изготвят проект за реконструкция. Той следва да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и едва след това там могат да започнат ремонтни дейности. 

Добавена стойност

В същото време архитектът и председател на ДОКОМОМО България Никола Янев е категоричен, че “статутът не означава замразяване, а че инвестицията може да стане с по-голяма добавена стойност”. Той и колегите му от “Ново архитектурно наследство” смятат, че не трябва да има противопоставяне между възраждането на летището и неговия статут на “недвижима културна ценност”.

“Адекватният подход към ценността на сградата не предполага нищо да не бъде променено. Той трябва да представлява балансирано решение между реконструкция и реставрация, така че приемната на летището да се съобрази доколкото е приложимо със съвременните изисквания, но и да запази автентичните си ценностни характеристики”, пише архитектът Георги Мърхов в своя публикация за специализираното издание Stroiinfo.

Когато някой много бърза…

“От опита си като адвокат знам, че когато някой много бърза и притиска да се вземат решения в определена посока, това едва ли е в наша полза”, каза пред русенски медии Рена Стефанова, депутат на “Продължаваме промяната” от русенска област в 48-то Народно събрание.

Стефанова твърди, че решението на Общинския съвет в Русе от януари, с което бе учредено безвъзмездно право на ползване на летището за 10 години, е “непрозрачно, не по правилата и не в интерес на русенци”. Затова тя го обжалва в съда.

В мотивите се посочва, че Законът за гражданското въздухоплаване не допуска предоставянето на летище, без значение дали то е държавна или общинска собственост, по друг начин освен чрез концесия. Нещо повече – по нейни думи общинският съвет е нарушил правилника си, гласувайки предложението без то да е било разгледано на всички комисии. За да няма притеснения за ползвателите на имота, Стефанова не е изискала спиране на дейността на “Еърпорт Русе”.

“Ако съдът реши, че решението (на Общинския съвет – бел.а.) е правилно, те (“Еърпорт Русе” – бел.а.) ще продължат да работят. Ако реши, че не е правилно, решението ще бъде отменено”, обяснява Стефанова.

Кметът на Русе Пенчо Милков определи жалбата като политически акт на хора, които искат да пречат на развитието на Русе. От неговите думи става ясно, че договорът с “Еърпорт Русе” все още не е подписан, но подготовката му е във финалната си фаза.

Според един от инвеститорите, Христо Крушарски, чийто основен бизнес са самолети против градушки, възраждането на летището ще се случи на няколко етапа. Намерението е някой ден край Русе да кацат и излитат големи самолети като Airbus a320 и Boeing 737. Дали има реална перспектива това да се случи, след като няколко предишни подобни опита се провалиха, но и дали подобен проект може да носи печалба – четете в първата част на текста.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е студент по политология. С журналистика започва да се занимава през националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media още като ученик в Английската eзикова гимназия в Русe. Работи с текст, видео и подкаст. Темите, които го занимават, са социалните проблеми и младежката политика.

Още от автора

“Златната” телена мрежа на Товарна гара Русе отново е срязана

“Златната” телена мрежа на Товарна гара Русе отново е срязана.

След двугодишна сага сградата на летището в Русе вече е паметник на културата

Приемната сграда на летището в Русе вече е със статут на паметник на културата от национално значение. Със заповед от 8 април вече бившия заместник-министър на културата Чавдар Георгиев официализира решението на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) от първите дни на 2024 г.

След смъртта на 11-годишния Венци спортен комплекс “Дунав” в Русе вече има защита от мълнии

Русенският спортен комплекс “Дунав” вече разполага с работеща мълниезащита. Това се случи близо осем месеца, след като точно там 11-годишно момче беше ударено от мълния и почина малко по-късно в болница.

Още разследвания

Делото срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя стои „на трупчета“ в очакване на правна помощ от Турция 

Прокуратурата е „заковала“ близкия до Борисов бивш шеф на Горското стопанство в Шумен Бейзат Яхя по обвинение за пране на пари, по което го разследва повече от две години.

Общинският съвет в Стара Загора загърби обществения интерес в полза на частния 

Девет декара гора, намираща се в землището на старозагорското село Сулица, са обречени на изсичане след решения на ОбС и на Административния съд в Стара Загора.

Читалища харчат под 8% от държавната си субсидия за култура. За какво отиват парите?

В община Севлиево има 27 читалища. Едно от тях е в града, останалите в села на общината. За дейността им през 2024 г. ще бъдат похарчени 1.2 млн. лв. Контрол върху харченето на тези пари обаче няма. Не заради липса на желание, а защото така е заложено в българското законодателство.