BG | EN

Рудозем е осъден да плати 190 хил. лв. за смърт при трудова злополука

Снимка: @outlandos, pixels.com

Община Рудозем беше осъдена от Районен съд – Мадан да плати 190 хил. лева за смъртта на служител, загинал по време на работа при падане от уличен стълб. От тях – 70 хил. лева на съпругата на починалия  и по 60 хил. лева на двете му дъщери.

Трагедията станала на 9 декември 2016 г. на главния път в квартал „Възраждане“ при разклона за село Борие. 62-годишният Здравко Минчев, заедно с двама свои колеги, трябвало да подменят уличните лампи. Ел. техникът се качил по сгъваема петметрова стълба и се закрепил за уличния стълб със самоделно преправен колан за автомобил. Коланът се скъсал и служителят паднал от около 5 метра височина. Починал на място от тежка съчетана гръдна и черепно-мозъчна травма.

При последвалата проверка, Инспекцията по труда установила, че починалият е бил без предпазни средства – колан и каска. Служебни колани, подобни на миньорските, били открити в работилницата, но те не били удобни за работа. Затова човекът си направил колан сам.

Здравко Минчев бил електротехник с дълъг стаж. Работил в Общината от 2012 година, оставали му няколко години до пенсия. През 2015 година бил един от доброволците, които се включваха денонощно в спасителните акции по време на снежното бедствие, припомня регионалното издание „Отзвук“.

Той бил всеотдаен към близките си. За съпругата и дъщерите му загубата била неочаквана, посочва в мотивите си съда, който е взел предвид и силната емоционална връзка между починалия и неговата съпруга и деца, които са разчитали и на неговата финансова подкрепа.

Грубото погазване на правилата на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд от страна на работодателя за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използването на работното оборудване според съда е в основата на възникнала трудова злополука.

„Категорично ще обжалвам решението. Най-голямата ми болка е, че той беше мой много добър приятел. Но емоцията ми в случая няма значение, защото съм длъжен да управлявам обществения ресурс в обществена полза“, коментира пред „Отзвук“ кметът на Община Рудозем Румен Пехливанов.

Решението подлежи на Районния съд в Мадан подлежи на обжалване пред Смолянски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините