BG | EN

Община Родопи отхвърли референдума за отделянето на Белащица

Как биха изглеждали границите на новия район, с. Белащица в община Пловдив.
Илюстрация: Фейсбук/Стоп на кариерите в Белащица

Общинският съвет на Община Родопи не даде съгласие за провеждането на референдум за отделянето на село Белащица от общината и присъединяването му към община Пловдив.

Искането за референдум беше инициирано от част от местните жители на селото в края на м.май т.г.

Белащенци започнаха подписка за референдум за преминаване към община Пловдив – тук

Окончателното решение бе прието почти без дебат с  гласовете на 24 от съветниците, 1- против и 2 – въздържал се. 

Според председателя на местния парламент, Георги Цанков, жителите на селото не искат да стават част от Пловдив. Цанков и кметът на общината Павел Михайлов оспориха процедурата по събирането на подписи за референдума.

От своя страна от Инициативния комитет за провеждането на референдума заявиха, че ще оспорят решението на Община Родопи. 

В същото време, преди около месец Общинският съвет в Пловдив прие отделянето на Белащица от Община Родопи и присъединяването към областния град, като стане седмото кметство на града.

За протестите в Белащица срещу кариерата – туктуктук и тук.

Причината за искането на жителите на Белащица да се отделят от Родопи и влеят в Пловдив са неизпълнените по техни думи обещания за спиране дейността на кариерата за добив на инертни материали над селото, срещу която белащенци протестират от години. Посочени са също и нерешени инфраструктурни проблеми, които от Община Пловдив обещават да решат ако селото е на тяхна територия.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините