Община Пловдив ще финансира онлайн проекти на пловдивски творци

Снимка: „Под тепето“

Община Пловдив ще финансира онлайн проекти на пловдивски творци по Културния календар на Общината. Условието е те да се реализират до края на месец юли т.г. Мярката е антикризисна и подробностите бяха обявени в сайта на Общината.

Събитията по компонента „Гражданска активност“, ще се реализират и проведат онлайн под наименованието „ОНЛАЙН СЦЕНА- ПЛОВДИВ“.

Общината осигурява стриймване и заснемане на основното събитие по проекта, като готовият културен продукт трябва да бъде предоставен за излъчване на някоя от общинските платформи във Фейсбук, за да имат възможност хората, останали вкъщи, да видят реализацията на проекта в действие.

Компонент „Гражданска активност“ подкрепя реализирането на различни дейности в сферата на културата: инициативи на творчески формации и артисти, включително любителски и непрофесионални, реализирането на културни инициативи в районите на града, събития, свързани с обучение на деца по изкуства, привличането на хора в неравностойно положение и малцинствени групи към културния живот на града, поддържане на създадените традиции и народното творчество, както и създаване на нови форми и жанрове за привличане на различни публики и др. прояви, които се реализират на територията на община Пловдив с участието на местната общественост и са предназначени за местното население.

Заради пандемията с Covid-19 и извънредното положение през март от пловдивската общинска администрация временно спряха набирането на предложения за финансиране по компонентите „Мобилност“ и „Гражданска активност“. 

Междувременно Фондация „Пловдив 2019“ и отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив обявявиха, че от днес – 23 април до 27 април 2020 г., включително, стартира обществено обсъждане, свързано с обявения по-рано „Кризисен фонд за подкрепа на независими пловдивски творци и артисти в условията на извънредна ситуация и борбата с вируса COVID-19“. Процедурата по кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ от 1000 лв. е била преработена от експерти с цел олекотяване на правилата след множество критики по отношение на зададените условия за кандидатстване с обявяването на фонда.

Информацията е достъпна на сайта на фондацията www.plovdiv2019.eu

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам