Община Пловдив е осъдена да плати 20 хил. лв. заради заледен тротоар

заледен тротоар
Илюстративна снимка: „Под тепето“

Община Пловдив е осъдена да плати 20 хил. лв. обезщетение на пешеходец, който е пострадал заради заледен тротоар. Решението е на Върховния касационен съд (ВКС) и не подлежи на обжалване.

Пострадалата жена е счупила крака си преди две години, докато се опитвала да се придвижи по заледените коловози на улица в града, пише lex.bg.

Жената е поискала Общината в Пловдив да ѝ плати 25 хил. лв. за болките и страданията, както и 2850 лв. за имуществените вреди, които е претърпяла за лечение и рехабилитация, но Пловдивският апелативен съд (ПАС) е отхвърлил иска ѝ.

Състав на ВКС, обаче, отменя решението и освен, че присъжда 20 хил. лв. на пострадалата пешеходка, дава и принципно тълкувание на закона в отговора си на поставения по делото въпрос: „Следва ли общината да носи отговорност за вреди, причинени при подхлъзване на пешеходец, движил се по непочистено от сняг и/или лед улично платно, вместо по също непочистен прилежащ тротоар?“. ВКС е приел да разгледа казуса, тъй като е установил, че има противоречия в практиката, а и разясненията му ще са от значение за развитието на правото, а съжденията им могат да послужат за обосновка на всеки бъдещ иск на гражданин, пояснява lex.bg.

В решението си върховните магистрати подчертават, че общината е длъжна да управлява предоставената ѝ собственост, включително улиците в рамките на населеното място, в интерес на населението и с грижата на добър стопанин.

„Дължимата грижа в полза на териториалната общност включва както изграждане, ремонт и поддържане на улиците, така и полагане на грижи за чистотата им, в т.ч. снегопочистване и осигуряването на безопасно придвижване на пешеходци и возила“, се казва в решението на ВКС.

Върховният съд специално посочва и кой е отговорен, когато местната власт е възложила на фирма – общинска или частна, да почиства улиците. Според магистратите, Общината може и да е предвидила в договорите си, че ще налага на фирмите глоби за неизпълнение, но това не означава, че отговорността за вреди е на дружествата, които почистват снега: „За вреди от действията на изпълнителите на работата отговаря общината, която е възложител на работата, длъжна да управлява имотите общинска собственост с грижата на добър стопанин и да осигурява нормални, безопасни условия на живот на гражданите на територията ѝ“, посочват съдиите от ВКС.

Според решението, Общината отговаря за вреди, настъпили при движение на автомобил поради непочистването от сняг или лед на улично платно, както и за вреди, причинени на пешеходец поради придвижването му по непочистен тротоар.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам