Община Каварна иска от журналистите да плащат за отразяване на заседанията на Общинския съвет

Кадър от полагането на клетвата на общинските съветници и кмета на община Каварна.

Заснемането и излъчването на заседанията на Общински съвет (ОбС) – Каварна се извършват с разрешението на председателя на съвета и се заплащат по определена от Наредба 3 – за определянето на местни данъци и такси, цени и услуги на територията на Община Каварна, тарифа. Това гласи точка 5 от Правилника за дейността на ОбС – Каварна, приет на 28 януари т.г., съобщиха местните медии.

Това означава, че ако журналистите искат да свършат работата си за информиране на обществото, като включат в материала си звук или картина от заседанията на общинския съвет в Каварна, ще трябва да заплатят такса.

Предложението за въвеждането на тази точка е било на общинския съветник и бивш председател на ОбС – Каварна Красимир Кръстев. В репортаж на Мая Щърбанова – кореспондент на БНР в Добрич, Кръстев посочва, че идеята му била от 2007 година, но кметовете до сега са искали да имат добри взаимоотношения с медиите и затова заседанията са били открити. С новия кмет Елена Балтаджиева обаче било по-различно. „Само преди няколко месеца бяха местните избори и всички радиа, телевизии и електронни медии ни искаха пари за минута. Правилникът позволява да се заплаща определена тарифа и искам тези медии да плащат една минимална такса, както те взимат пари по време на избори, за всяка една реклама или излъчване.  Ние също създаваме някаква продукция, която е редно да се заплаща”, заявява Кръстев. Общинският съветник е сравнил идеята си с Наредба 18, която въвежда държавата. „Всеки един трябва да си заплаща паричните средства и обороти, които извършва. И ние като община сега искаме от медиите да си плащате. Защо хората трябва да спазват Наредба 18 за управление на паричните потоци, а вие – радиата и телевизиите, не трябва да плащате”, пита Кръстев. Той пояснил още, че Общината можела да издава и фактура с протокол за заснетите минути от медиите. По думите му общината в момента е в тежко финансово състояние и има нужда от такси, данъци.

В репортажа на БНР, сегашният председател на Общинския съвет в Каварна инж. Йордан Стоянов сподели, че принципно не бил съгласен с тази точка, дори имал идея заседанията да се излъчват по интернет, но гласувал „за”.  „Аз гласувах за приемане на целия правилник. Не ми е известно дали има друг подобен текст в друг правилник на Общинския съвет, но според мен по-скоро ОбС трябва да заплаща за излъчването на медиите”, заявява той. Стоянов обяснява още, че в момента този текст е неприложим, тъй като няма установена такса, а правилникът все още не е влязъл в сила.

Проверка в интернет страницата на Община Каварна, обаче, показва, че в момента върви обсъждане на промени в цитираната Наредба 3 за таксите, но тъй като предложенията за промени се публикуват на парче, трудно може да се намери конкретен текст.

Решението на общинските съветници на Каварна е върнато от областният управител на Добрич Красимир Кирилов като незаконно.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам