BG | EN

След ремонт за 7.9 млн. лв. вила Армира остава затворена за посетители вече втора година

Вила Армира
Снимка: Министерство на туризма

Финансови корекции на стойност над 700 хил. лв. ще платят данъкоплатците на община Ивайловград заради зле извършена работа по скъпия ремонта на античния паметник Вила Армира. Той трябваше да приключи преди две години, но обектът продължава да е затворен за посетители, а всички въпроси за това, кога ще бъде отново достъпен остават без отговор. Вила Армира е датирана от I-III век сл.Хр. и е призната за

най-богатия дворец от римско време в България.

Общата стойност на проекта „Устойчиво развитие на археологически обект – антична вила “Армира” край Ивайловград“ е 7.9 млн. лева.

За да финансира тази дейност, в началото на миналата година община Ивайловград изтегли заем от 5.5 млн. лв. от „Фонд ФЛАГ“ ЕАД, който е създаден като финансов инструмент на държавната политика за регионално развитие. Този заем трябваше да бъде върнат за 12 месеца. Това се оказа невъзможно и с решение на Общинския съвет от в Ивайловград от 21 март т.г. срокът за погасяване на заема бе удължен с още една година.

Първа копка по проекта „Устойчиво развитие на археологически обект – Антична вила Армира край Ивайловград” на 13.12.2021г.
Снимка: Община Ивайловград

За наложените финансови корекции стана известно от публикация в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020(ИСУН). В текста изрично е упоменато, че санкциите са наложени на бенефициента – община Ивайловград, която не е свършила коректно работата си по ремонта. В резултат на това бюджетът ѝ ще „олекне“ със 773 хил. лв.

Проблеми с документацията на обществените поръчки

Първата корекция от 10% или 598 хил. лв. е наложена за нарушения в документацията на обществените поръчки за ремонта на вила Армира. Други две грешки са санкционирани пак с по 10% – съответно 75 614 хил. лв. и 99 хил. лв.

Скрийншот от Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН)


Изпълнителите

За ремонта на вилата след проведена процедура за възлагане на обществена поръчка бе избран консорциум „Армира 2020“, в който участват четири фирми – „САТПРО“ ООД, „Вейл Конструкции“ ЕООД, „Стройекспрес–НН“ ООД и „Стройинвестконсулт София“ ЕООД. Договорът бе подписан в края на 2019 година и започна да тече през ранната пролет на 2020 година, а срокът за изпълнението му бе 24 месеца.


Към договора има няколко анекса и споразумение.


Още през лятото на 2022 г. с допълнително споразумение между страните по договора името на изпълнителя бе сменено от ДЗЗД “Армира“ на ДЗЗД „Армира 2020″.

С други текстове в допълнителното споразумение бяха удължени сроковете на договора за по две от обособените позиции. Но и тези срокове бяха просрочени, а през миналата зима по време на ремонта се срути покривът на конструкцията над вила Армира и част от археологическата част на паметника от I-III век сл.Хр. бе наводнена.

За близо 1 млн. лв. към обекта бе изгражен 700 м. водопровод от съседния квартал „Лъджа“, въпреки че вилата има собствен водоизточник.

Вила „Армира“ е една от четирите римски вили в света, които са запазени до днес.

Вила Армира
Снимка: Министерство на културата

Тя е открита е през 1964 г. по време на строителството на язовир „Ивайловград“. Заради изящната й мраморна декорация, но и заради мозайките си тя е наричана „Бижуто на Източните Родопи“. Преди време паметникът беше реновиран с близо 2 млн. лв., осигурени от фондове на Европейския съюз. По-късно Община Ивайловград подписа договор за изпълнение на проект „Устойчиво развитие на археологически обект – антична вила Армира край Ивайловград“ по процедура „Развитие на туристически атракции“. Финансирането е в размер на близо 8 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“, а именно по него сега са наложени финансови корекции.

В навечерието на новия туристически сезон основният туристически обект в община Ивайловград – вила „Армира“, продължава да бъде затворена. В официалните сайтове на общината, както и на самия обект липсва каквато и да било информация за предоящо откриване.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините