BG | EN

Община Доспат бе осъдена за незакрепен парапет

Мястото, на което се е случил инцидентът
Мястото на инцидента Снимка: „Отзвук“

Баща и син от доспатското село Чавдар осъдиха Община Доспат за нанесени неимуществени и имуществени вреди след падане от незакрепен парапет, предаде регионалното издание „Отзвук“. 65-годишният Веселин Локов и 41-годишният му син Светлозар заведоха делото миналата година.

Инцидентът, който едва не коствал живота на двамата мъже, станал на 24 ноември 2017 година в село Чавдар. И до днес Веселин и Светлозар търпят последствията от падането. Синът продължава да се лекува, а бащата все още е трудноподвижен.

Злополуката станала в родното им село Чавдар. Около 21,30 часа вечерта двамата вървели от центъра на селото към дома си. Решили да спрат да си починат и изпушат по една цигара, и след като Веселин се подпрял леко на парапета двамата със сина му полетели надолу от подпората стена в пропастта, разказал потърпевшият пред „Отзвук“. Бащата и синът паднали от около 6 метра височина, като се търкаляли надолу и се спрели до складирани дърва. „Оказа се, че парапетът не е бил закрепен и заварен, а опрян на дървен кол, който с времето изгнил. При падането сме загубили съзнание. Нищо не помним. После ни разказаха, че е идвала линейка и са ни вадили от пропастта. След нас вървяла племенницата. Тя ни изгубила от поглед и разбрала, че нещо е станало с нас, и потърсила помощ“, разказал още бащата, цитиран от изданието.

Веселин и Светлозар веднага били транспортирани в болницата в Смолян. 64-годишният мъж имал счупвания на гръдни прешлени и ребра, кръвонасядания и охлузвания, а синът счупване на лявата подбедрица, гръден прешлен, охлузвания.

Двамата лежали в Отделението по ортопедия и тъй като нямали възможност да плащат на 11-тия ден ги изписали и се прибрали в дома си.

„Нито след инцидента, нито по-късно от Община Доспат не се поинтересуваха какво е станало с нас. Кметът изобщо не се поинтересува от нас. След като сме паднали, на другия ден оправили уличното осветление, което тогава не работеше, а на мястото на железния парапет поставили мантинела“, посочил още Веселин Локов.

Според решението, постановено от Окръжен съд – Смолян в случая е налице непозволено увреждане, вследствие на бездействието на Община Доспат, свързано с поддръжката на общинската инфраструктура, което е противоправно и в причинна връзка с посочените увреждания. Падането на двамата мъже е следствие от счупения предпазен парапет над подпорна стена, който Общината е следвало да поддържа в изправност, така че да осигурява безопасното преминаване, пише още в съдебното решение, цитирано от „Отзвук“.

Община Доспат бе осъдена да плати на Веселин Локов обезщетение за неимуществени вреди в размер на 15 000 лв. и имуществени вреди от 282 лв. за лекарства и превоз до болницата, както и 1000 лв. за заплащане на болногледач. На Светлозар са присъдени 40 000 лв. за неимуществени вреди, 1 001,73 лв. за медицински консумативи и лекарства и 1 000 лв. за заплащане на болногледач, както и лихви за забава.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините