Община Габрово може да бъде глобена заради общоградски новогодишен концерт

Концертът в центъра на Габрово на 30.12.2020 г.
Снимка: „Габрово нюз“

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че най-вероятно ще бъдат наложени санкции заради големия празничен концерт, на който снощи – 30 декември, в Габрово беше изпратена 2020 година. Организатор на традиционното за края на годината събитие е Общината, съобщи регионалното издание „Габрово нюз“.

Празничното събитие снощи на централния габровски площад събра повече от 4 хил. души, пише още изданието.

„Сигурно ще бъде наложена санкция на организаторите на това събитие. Аз лично не мога да намеря за себе си логиката в организирането на това мероприятие“, заяви днес здравният министър. По думите му, в събирането са се включили няколко хиляди души, като много от тях са били без предпазни маски.

Междувременно се разбра, че от габровската здравна инспекция са изпратили няколко екипа, които да следят за спазването на мерките по време на концерта.

Протоколът на проверяващите ще бъде разгледан след почивните дни и тогава ще бъде взето решение за евентуална санкция, е посочил пред БНР директорът на регионалната здравна инспекция в Габрово д-р Николай Пенчоков.

От Община Габрово заявяват, че на администрацията не е съставен акт за нарушение, но са отказали да коментират казуса.

Ако бъде наложен акт на община Габрово, глобата е в размер от 1500 лева за неспазване на противоепидемичните мерки, наложени със заповед на министъра на здравеопазването от 25 ноември.

В нея е записано, че се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия, като са изброени събитията, за които забраната важи – в това число и за концертите, припомня по темата БНР.

Оказа се, че сигнал за снощното събитие в Габрово е бил подаден от Сдружението на заведенията. Пред програма „Хоризонт“ на националното радио председателят на организацията Емил Коларов казва: “Ако това мероприятие е по-безопасно, ако събирането на 40-до човека в помещения, които са за по 200-300 човека в заведенията. Със спазване на всички мерки, означава, че нещо има много сбъркано в цялата система“.

Собствениците на заведения предупреждават, че търпението им е на предела и ако след края на януари заведенията не бъдат отворени, са възможни протести.

Тържеството за изпращане на старата година от четири години се провежда в Габрово на 30 декември, вместо на 31, както е в останалите общини. Известните със своята спестовност габровци предпочитат да организират градското празненство ден по-рано, тъй като тогава хонорарите на изпълнителите са по-ниски, се разбира от репортаж по темата на БНР.

Междувременно днес, 31 декември, от РЗИ – Габрово съобщиха, че през последното денонощие на територията на област Габрово са потвърдени 19 случаи на COVID-19, а четирима са починали.

Според данните, които са за вчерашния ден – 30 декември, двама мъже и две жени са загубили битката за живота си с вирусната инфекция.

Според разпределението на новите потвърдени 19 случаи на заразата в четирите общини на област Габрово най-много заболели с коронавирус има в Севлиево, общо 10 случаи. Седем са положителните резултати в Габрово. По една положителна проба са отчетени в Трявна и Дряново.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам