BG | EN

Община Габрово изземва днес принудително четири общински имота

Габрово население
Снимка: gabrovonews.bg (Община Габрово)

Едно жилище и три поземлени имота, общинска собственост, предстои да бъдат принудително иззети днес в Габрово по административен ред. На общинските терени се били самонастанили няколко ромски семейства, като някои от тях живеели на мястото от десетилетия без държавата да е имала претенции към тях.

Жилище на ул. „Алекси Димов“ ще бъде иззето от некоректен наемател, чиито наемни правоотношения са прекратени, поради натрупани задължения, а в три поземлени имота на ул. „Генерал Николов“ има самонастанили се лица, съобщи регионалното издание „Габрово нюз“, като цитира кметът на Габрово Таня Христова.

По информация на БНР, става въпрос за самонастанили се ромски семейства, които ще бъдат изведени от жилищата им, построени на терен, доскоро държавна собственост. След прехвърлянето му на Общината, оттам са предприели мерки за освобождаването му. Постройките до бивш обувен завод в индустриалната зона на Габрово обитават 30-40 души – възрастни и деца. Първите са се заселили в този край на улица „Ген. Николов“ преди десетилетия и живеят там години наред без държавата да е претендирала за собствеността си, допълва БНР.

След акцията в индустриалната зона на града, ще бъдат изведени наемателите на общинско жилище в централната част на Габрово, предупреждавани многократно в годините за натрупани задължения за наем и такса смет, които вече надхвърлят 5600 лева.

Досега девет от отдаваните общински къщи са освободени принудително, отново заради неплатени сметки на наемателите им. Те вече са съборени, защото са негодни за живеене, става ясно още от информацията.

„Габрово нюз“ допълва по темата, че местната община още през април месец е обявила, че общинските жилища, чиито наематели са натрупали задължения ще бъдат иззети, а също така, че такива действия ще бъдат предприемани и в случаите на самонастаняване в общински имоти.

Неизрядните наематели са били уведомени за сроковете, в които доброволно трябва да освободят имотите, както и за насрочените принудителни изземвания, които Законът за общинската собственост регламентира, при отказ от доброволно освобождаване.

По повод възможни нерегламентирани настанявания в части сгради, адресната регистрация в Габрово се извършва с особена бдителност, подчертал по този повод зам.-кметът на Габрово Климент Кунев пред местното издание.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините