BG | EN

Община Велинград плаща 14 415 лв. за минерална вода, която не получава

Клептуза. Скрийншот от видео.

Защо община Велинград плаща 14 415 лв. за вода, която не получава? С търсенето на отговор този въпрос се заема Елена Баева от електронното издание „Темпо-Велинград“, като дава пример с опита да разбере какво се случва, като използва закона за достъп до информация (ЗДОИ), при която институциите са длъжни да отговорят на зададени въпроси.

От януари 2023 г. до март 2024 г. или общо 14 месеца – това е времето, нужно на кмета на Община Велинград Костадин Коев за предоставяне на достъп до обществена информация, пише Баева и разказва как през януари 2023 г. Надежда Ключкова подава заявление по ЗДОИ във връзка с факта, че Община Велинград има разрешителни за минерална вода за две сгради в местността Клептуза.

За всеки жител на Велинград (а и за туристите) е видно в какъв вид са сградите на Клептуза. Те не само не работят, а всеки момент могат да се разпаднат, и затова е резонен въпросът за какво (или за кого) е нужна минерална вода. Исканата информация е по няколко въпроса: дали има решение на Общински съвет – Велинград, с което е дадено съгласие за предприемане на действия пред Министерство на околната среда и водите – Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ за издаване на въпросното разрешително за водовземане от минерални води; каква такса за водовземане е платена от Община Велинград и откъде са средствата; реализирано ли е присъединяване на отклонението за захранване на водоснабдяващия обект към водовземното съоръжение; колко и откъде са средствата, заплатени за изготвяне на проектната документация и строително-монтажните дейности?

Вместо отговор, обаче, Надежда Ключкова получава мълчалив отказ и по този повод завежда съдебно дело. На 16 май 2023 г. Административен съд – Пазарджик отменя мълчаливия отказ на кмета  Костадин Коев като незаконосъобразен, защото според ЗДОИ кметът няма право на отказ и е длъжен да се произнесе. Съдът налага на кмета глоба от 1000 лева и му изпраща преписката за ново произнасяне.  Следва обжалване пред Върховния административен съд, който потвърждава задължението на кмета да даде достъп до информация.

Целият този цикъл от дела означава и финансови санкции за общината, които тя плаща с парите на данъкоплатците. С дата 14 март т.г. Ключкова, която междувременно е станала и общински съветник и има законовото право да получи търсената информация и по друг начин, най-после получава отговор от кмета на Велинград Костадин Коев.

На въпроса дали има решение на Общинския съвет за разрешителните за минерална вода кметът отговаря: „Решенията на Общински съвет – Велинград са свободно достъпни на интернет страницата на Община Велинград“. Формално отговор има, но всъщност отговор отново няма.

За сравнение: на 25 януари м.г. Ключкова е задала същия въпрос по ЗДОИ на тогавашния председател на Общински съвет – Велинград Любомир Перчинков. И още на 1 февруари 2023 г. е получила ясен отговор: „Общински съвет – Велинград не е приемал решение, с което да е давал съгласие Кмета на Община Велинград да предприеме действия пред Министерство на околната среда и водите – Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ за издаване на разрешително за водовземане от минерални води…“. 

Още един пример: също през януари 2023 г. Надежда Ключкова пита по ЗДОИ и Басейнова дирекция – Пловдив. Получава отговор в рамките на седмица и от него е видно, че през юни 2021 г. Община Велинград е получила разрешително за ползване на минерална вода за две сгради публична общинска собственост на Клептуза.

 Разрешителното със срок до август 2031 г., водата е „за всички други цели“, а годишният обем минерална вода е до 27 475.5 кубика. От Басейнова дирекция отговарят, че общината е платила таксата за 2021 г., но няма информация за присъединяване на обектите към съоръжението за водовземане и за монтиране на водомер.

На въпроса каква такса за водовземане е заплатена от Община Велинград кметът отговаря, че сумата е 14 415 лв. и че средствата са от местни данъци и такси. Дали това е таксата за една година или е за целия период от издаване на разрешителното до момента – в отговора не е изрично посочено. 


В същото време от отговора на следващия въпрос става ясно, че и до момента все още няма реализирано присъединяване и захранване на двете сгради с минерална вода. Така та практика общината плаща, но без да получава нищо срещу 14 415 лв.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Община Бургас търси строител на спортна зала за 2,2 млн. лв.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 2 202 000 лв. с ДДС. Документи за участие се приемат до 27 юни тази година.

Едночасова блокада на Подбалканския път готвят карловски кметове заради недостатъчно финансиране на пострадалите от наводнения села

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, ще  затварят предупредително за един час - от 14:30 ч. до 15:30 ч. Подбалканския път и прохода „Троян – Кърнаре“ на 29 май.

Новоизбраният митрополит Арсений ще бъде посрещнат днес в Сливенската епархия

Митрополит Арсений, когото вчера Светия синод обяви за избран нов Сливенски митрополит се очаква днес да бъде тържествено посрещнат в Сливенската епархия

Още за новините

Политици за присмех, но все по-малко смешни – първите хора в държавата „дефилираха“ на карнавала в Габрово

Без съмнение с всяка следваща година политиците превземат все повече от карнавала, но карикатурите им будят все по-малко смях.

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Още един добив в Черно море, още един риск

– На хвърлей се води война. Постоянно са забелязвани мини. Какво би станало, ако мина достигне обекта? – Конструкцията би издържала сблъсък с неуправляем кораб – избухване на мина е нищо. И в момента в морето тъй или иначе има производствени обекти. Такива въпроси и отговори можеше да се чуят в малка зала в сградата на общинската администрация в Каварна в сряда, 15 май.