Община Бургас тегли дълг от близо 15 млн. лв. за довършване на текущи проекти

Община Бургас
Снимка: Петя Михова

Община Бургас ще изтегли дълг в размер на до 14 784 885 лева от „Фонда за органите на местното самоуправление в България-ФЛАГ“. Това реши днес Общинският съвет в града.

Средствата трябва да осигурят необходимото финансиране по няколко проекта. Сред тях са изграждането на лодкостоянка в „Крайморие“, модернизиране на уличното осветление, изграждане на социални жилища, както и ремонти на Културния дом на Нефтохимика и сградата на новата библиотека в града.

Мярката беше предвидена още при гласуването на бюджета за тази година през януари.

Предложението днес обаче провокира дебати сред общинските съветници. Според част от тях финансовото положение на Общината от началото на година се е променило заради ситуацията с коронавируса. Те посочиха, че няма да бъдат реализирани планираните приходи на Общината, чрез които да бъде обезпечен дългът.

Предвижда се той да бъде погасен до 12 години чрез бъдещи вземания и от собствените приходи на Община Бургас.

Според общинския съветник от БСП Христо Панайотов, заради ситуацията с коронавируса най-вероятно приходите на Община Бургас падат. Той определи като притеснителен факта, че ведно със стария дълг на Общината от 40 млн. лв. задлъжнялостта става 55 млн. лв. В същото време Панайотов призна, че чрез тези средства ще може да се довършат започнатите проекти. Ако се разчита само на собствените средства на Общината, това няма как да се случи, съгласи се Христо Панайотов. Това ще бъдат и допълнителни доходи за фирмите, които работят по проектите, което е важно с оглед икономическата криза. Според съветника обаче проблем е, че тези проекти няма да имат възвращаемост след като бъдат реализирани. „Неслучайно обезпечението са бъдещите вземания на Общината, които не мога да си представя, че могат да бъдат прогнозирани към този момент“, посочи той.

Кметът на Бургас Димитър Николов успокои съветниците, че това е нормална процедура за осигуряване на средства за оперативните програми, по които финансирането не е 100 %. „Лично аз не се стресирам или комплексирам от тези цифри, защото виждам, че устойчивостта в управлението на финансите се запазва“, обясни той.

Според общинския съветник Станимир Апостолов, финансовото положение в момента на Община Бургас е стабилно и може да поеме подобен дълг от близо 15 млн. лв.

Предложението беше одобрено с 36 гласа „за“ и 9 гласа „въздържали се“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам